U USK bi oko 500 radnika ugostiteljskog sektora moglo ostati bez posla

18.09.2020. 10:06 / Izvor: Nezavisne novine
U USK bi oko 500 radnika ugostiteljskog sektora moglo ostati bez posla

Prema procjenama, oko 500 radnika u ugostiteljskom sektoru moglo bi ostati bez zaposlenja.

Ovogodišnja turistička sezona na području Unsko-sanskog kantona doživjela je potpuni krah, jer je otkazana većina najavljenih posjeta domaćih i međunarodnih turista.

Ovo je istaknuto na sastanku Turističkog klastera "Una - Sana", koji okuplja turističke i ugostiteljske radnike u ovom kantonu.

Navode kako je dosadašnja finansijska podrška i pomoć od strane vlasti nedovoljna kako bi se sačuvala postojeća radna mjesta.

"Za razliku od, recimo, Sarajevskog kantona, gdje se intervenisalo momentalno, novčanu pomoć za april i maj dobijamo tek sada, a većina nas nije otpuštala radnike te su stvorene ogromne obaveze, jer posla faktički nije ni bilo. Kraj je turističke sezone i postavlja se pitanje šta sa radnicima", kaže Adnan Mekić, predsjednik ovog klastera.

Prema procjenama, oko 500 radnika u ugostiteljskom sektoru moglo bi ostati bez zaposlenja, što bi predstavljalo veliki socijalni problem.

"Evidentno je da će bar polovina zaposlenika morati potražiti utočište na birou ukoliko se ne realiziraju neke nove mjere. Ulazimo u jesen i zimu, a na osnovu prihoda koje ostvarujemo otkazi će biti neminovnost", kaže poduzetnik Aldin Lipovača.

Također, istaknuto je kako ne postoje relevantne informacije koliko je i kome do sada podijeljena novčana podrška, a o novom programu pomoći nema ni riječi. U Nacionalnom parku "Una" kažu kako im je pandemija upropastila sezonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti