Potpisan ugovor: Bh. stanovnici će među prvima dobiti vakcine za Covid-19

18.09.2020. 15:54 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor: Bh. stanovnici će među prvima dobiti vakcine za Covid-19

Riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova preduzela.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavki vakcine za stanovnike BiH.

Riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova preduzela.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH,  dostavljen ugovor o nabavki i finansijskim obavezama.

Ugovor o nabavki vakcine sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan 18.9.2020. godine. Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za stanovnike BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid – 19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti