Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju.

22.09.2020. 13:06 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, te da se u narednom periodu očekuje početak ovog procesa.

"Ured za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasio je certifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces certifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH", rekao je Košarac.

Dodao je da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće "Ribnjak Janj" d.o.o Tropik ribarstvo iz Banje Luke, te izrazio nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu", istakao je Košarac.

Najavio je da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti