Cijena struje u RS-u ostaje ista

23.09.2020. 12:55 / Izvor: SRNA
Cijena struje u RS-u ostaje ista

Iako se cijene formiraju po tržišnim uslovima, ERS je ostala jeftinija u odnosu na region u prosjeku od 20 do 80 odsto.

Cijena električne energije u Republici Srpskoj, koja je za sve kategorije potrošača najjeftinija u regionu, neće se mijenjati ove godine, potvrđeno je Srni u preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske".

U ovom preduzeću kažu da je cijena električne energije u Republici Srpskoj do tri puta jeftinija u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Iz ERS-a ističu da je osnovni razlog za to subvencionisanje cijena kako za domaćinstva, tako i za industriju koja, iako je izašla na slobodno tržište, još uživa povlašteni status.

Kada je riječ o domaćinstvima, prema podacima Eurostata, građani Srpske plaćaju čak 52 odsto jeftiniju struju od građana Hrvatske, dok je u Crnoj Gori električna energija skuplja za 23 odsto.

Slična je situacija i kada se napravi poređenje sa drugim elektroprivredama u BiH.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne ima 16 odsto višu cijenu od ERS-a, a potrošači Elektroprivrede BiH plaćaju 10 odsto skuplju električnu energiju, navodi se.

Niske cijene električne energije za male potrošače uspjela je da održi samo Srbija zahvaljujući državnoj korekciji cijena za ovu kategoriju kupaca.

S druge strane subvenciju Elektroprivrede Srbije nemaju potrošači u plavoj i crvenoj zoni, gdje su cijene znatno veće od onih koje plaćaju građani u Srpskoj, a za crvenu zonu su čak 100 odsto više.

U ERS-u kažu da bi sličan model bio najprihvatljiviji i za njihove potrošače, obzirom da su građani sa prosječnom potrošnjom i najredovnije platiše električne energije.

Kada su u pitanju cijene struje za industriju i tu su podaci skoro identični.

Iako se cijene formiraju po tržišnim uslovima, ERS je ostala jeftinija u odnosu na region u prosjeku od 20 do 80 odsto.

Tako veliki potrošači u Hrvatskoj električnu energiju plaćaju skuplje za 80 odsto u odnosu na privrednike u Srpskoj, u Crnoj Gori za 54 odsto, dok su u Federaciji BiH cijene od 20 do 45 odsto veće u odnosu na Srpsku.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je Srni da ovo preduzeće vodi računa o standardu građana i da je do sada uspijevalo da na račun izvoza obezbijedi niske cijene za domaćinstva, a istovremeno ne ugrozi poslovanje kompanije i ne dovede u pitanje investicije i energetsku stabilnost sistema.

Petrović je naglasio da ove godine sigurno neće doći do povećanja cijene električne energije, a dugoročna strategija ERS-a je da redovne platiše i kategorije sa prosječnom potrošnjom i dalje budu zaštićene i subvencionisane kroz izradu strategije energetski zaštićenog kupca.

Ostali potrošači će morati da se prilagođavaju postepeno uslovima koje nameće slobodno tržište.

Upoređujući cijene električne energije i ostalih usluga koje građani plaćaju, u Udruženju za zaštitu potrošača navode da je u protekle četiri godine došlo do povećanja cijena gotovo svih usluga i po nekoliko puta u značajnim procentima, dok je cijena električne energije ista već nekoliko godina unazad.

"Cijene mobilne i fiksne telefonije su se mijenjale, interneta takođe. Korigovana je i cijena vode, iako ne značajno, ali je došlo do poskupljenja. Iako su potrošači i Udruženje oštro reagovali na podizanje cijena naši zahtijevi nisu uvaženi", kaže Nedjeljka Ilijić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Oaza" iz Trebinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti