Bh. građani za kazne u prometu duguju preko 70 milijuna KM

29.09.2020. 08:42 / Izvor: BHRT
Bh. građani za kazne u prometu duguju preko 70 milijuna KM

Bosna i Hercegovina ima određene metode kažnjavanja neplatiša, ali se oni niti vozila kojima upravljaju ne sklanjaju s prometnica.

Građani Bosne i Hercegovine za počinjene prometne prekršaje duguju više od 70 milijuna konvertibilnih maraka (KM), a samo u ovoj godini nije plaćeno šest milijuna maraka kazni, podaci su Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka.

Bosna i Hercegovina ima određene metode kažnjavanja neplatiša, ali se oni niti vozila kojima upravljaju ne sklanjaju s prometnica. Zakonska reforma je nužna, ističu eskperti iz ove pravne oblasti.

Da bi određena prometna kazna bila uvedena u zastaru, potrebno je pet godina. Međutim, mjere poput neprodužavanja prometnih isprava nemaju značajan učinak na počinitelje prekršaja, budući da se mijenjaju vlasnici vozila i navode pogrešna imena vozača. Da bi samo utvrdili aktualni okvir dugovanja u ovoj oblasti, da sve praktično zbroje, u Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA, trebaju dva dana.

Ukupni dug trenutno je u Federaciji BiH gotovo 47 milijuna maraka, u Republici Srpskoj gotovo 24 milijuna maraka te u Distriktu Brčko tri milijuna. Usporedbe radi, samo početkom godine, ukupni je iznos bio skoro šest milijuna manji.

Osoba s neplaćenim kaznama bit će isključena iz prometa, ali samo privremeno.

Ševal Kovačević, ekspert u oblasti prometnog prava: “Ako imate ljude koji prave po 200 – 300 prekršaja, vozilo je opasno sredstvo, zamahnuto u pokretu, to je mitraljez, to je oružje. To se evidentira, ali ne kažnjava. Zakonodavac je ostavio dovoljno prostora da se smije koristiti vozilo na tuđe ime, ali istodobno nije postavio da se takvo sredstvo automatski oduzima, utvrdi li se da prekršitelj ima deset ili više prekršaja”.

Nemogućnost registracije automobila ne sprječava počinitelja kazni da nastavi voziti. Svjedoči tome i činjenica da “rekorder” iz Sarajeva u godini uspije skupiti novih 50-ak tisuća kazni u prometu.

Urednik automagazina na internetskom portalu Bljesak, Denis Kapetanović, tvrdi da je odgovor na ovaj inat prekršitelja samo oduzimanje vozila.

"Ovom Sarajliji treba čestitati jer ne znam ni koliko kazni treba napraviti da se skupi 200 tisuća maraka kazni. Ovdje je očigledno riječ o inatu. Policija ovdje ne može ništa, oni njemu pišu kazne, on i dalje vozi i to može tako u nedogled. S ovakvima treba strogo – oduzeti automobil”.

Kao krajnju mjeru pravne represije nad neplatišom država može izreći kaznu zatvora u trajanju do 15 dana, ali to pojedinca opet ne može natjerati da kaznu plati, budući da je dovoljno da se krivac pred sudom izjasni kako nije u mogućnosti izmiriti propisane novčane kazne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti