Saznali smo: Ko stoji iza firme Brokerimo i šta planira sa zgradom Agrokomerca

08.10.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Saznali smo: Ko stoji iza firme Brokerimo i šta planira sa zgradom Agrokomerca

Kupac ima rok od mjesec dana da uplati ovaj iznos i postane vlasnik predmetne nekretnine.

Poslovno-upravna zgrada Agrokomerca SOUR prodana je jučer preduzeću "Brokerimo" d.o.o. iz Velike Kladuše za 2.704.456 KM, što je polovina od procijenjene vrijednosti. 

Kupac ima rok od mjesec dana da uplati ovaj iznos i postane vlasnik predmetne nekretnine, međutim, ako to ne učini pristupiće se novom ročištu u kojem se nekretnina može prodati za najmanje trećinu procijenjene vrijednosti.

Haris Ćerimović, direktor i zastupnik firme u razgovoru za portal Akta.ba kaže da sada slijedi uplata sredstava za objekat i to je prva pravna stvar koju treba završiti, dodajući da će objekat ostati u svojoj dosadašnjoj namjeni.

"Upravna grada SOUR će ostati poslovni objekat u sklopu kojeg će se izdavati prostori poslovnim subjektima koji su i sada tu. Plan je da od njega napravimo biznis centar u kojem će se razvijati preduzeća Velike Kladuše i okolice", navodi on.

Inače, firma Brokerimo je osnovana 2016. godine i posluje bez zaposlenih i ostvarnih prihoda. Komentarišući taj podatak Ćerimović ističe da se firma bavi brokerskim poslovima.

"Ukoliko ne uspijemo dovršiti proces kupovine iz raznih razloga jer postoje procesi žalbi koji moraju proći, onda ni SOUR neće biti kupljen, tako da Brokerimo i ne može imati promet", objašnjava.

Kako kaže, iza ove firme stoji firma njegovog oca Sulje Ćerimovića SC-DIOSS d.o.o. Velika Kladuša. Ova firma ima iskustva u sličnim poslovima i već je kupila dva objekta sa 100.000 m2 zemlje za 4 miliona KM, u koje su dodatno uložiti još 2 miliona KM. "Sve transparentno preko suda i preko računa", poručuje Ćerimović.

 

 

"Radi se o objektima Stari institut i kompleksu Akofarma u koje smo do sada uložili 2 miliona KM. U jednom objektu je otvoren salon namještaja i biznis centar sa restoranom i kancelarijama. Dakle, firma Brokerimo posluje kao zasebno pravno lice, ali u sklopu SC-DIOSS, i za ove projekte i investicije koje planiramo nisu potrebni prihodi", ističe direktor Brokerima.

Dodaje da je sada pravo vrijeme za ovu investiciju. 

"To je jedan od najmarkantnijih objekata u Velikoj Kladuši koji na licitaciji niko nije želio i firma Brokerimo je bila sama. Od svih poduzetnika Unsko-sanskog kantona niko nije došao na licitaciju", naglašava Ćerimović.

Govoreći o nezadovoljstvu građana jer su oni postali vlasnici objekata, kaže, da su to građani koji su bili vlasnici i sada su prepušteni sami sebi. Niko neće da im plati njihove zaostale plate, ne mogu u penziju zato što ne mogu dokupiti staž itd...

"Mi smo bili hrabri, preuzeli smo obaveze tih ljudi koji imaju upisane hipoteke. Uzeli smo kredit, ušli u veliki rizik i kupili objekte od suda BiH", navodi on.

Podsjetimo, Brokerimo d.o.o. je na isti način učestvovao i prilikom prodaje Robne kuće "Agrokomerc" u julu 2019. godine.

Robnu kuću tada nisu kupila prva tri najbolja ponuđača jer su odustala pa je do Robne kuće na jeftin način došla Razvojna banka BiH.

Velikokladuška brokerska kuća tada je dala najpovoljniju ponudu od 3.580.000,00 KM. Procijenjena vrijednost Robne kuće bila je 3.800.000,00 KM i mogla je u prvom krugu biti prodana za 50% njene procijenjene vrijednosti.

Inače, Ćerimović je demantirao navode da u objektima firme SC-DIOSS u industrijskoj zoni Velike Kladuše planiraju otvoriti novi kamp za migrante.

"Nije tačno da će u industrijskoj zoni Velike Kladuše biti sagrađen migracioni kamp. Tu planiram napraviti business HUB za sve one koji pokušavaju ostvariti san u svom biznisu, biti u svom prostoru i zapošljavati ljude", zaključio je on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti