Sudski sporovi Kanton Sarajevo odveli u minus

12.10.2020. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
Sudski sporovi Kanton Sarajevo odveli u minus

Izvještaj federalnih revizora za prošlu godinu pokazuje višemilionske gubitke Kantona Sarajevo, a razlozi za to su veliki broj izgubljenih sudskih sporova kantona.

Izvještaj federalnih revizora za prošlu godinu pokazuje višemilionske gubitke Kantona Sarajevo, a razlozi za to su veliki broj izgubljenih sudskih sporova kantona.

Izgubljeni sporovi, kako navode revizori, su u najvećem broju zbog radnih prava zaposlenih u ovim institucijama, kredita za zapošljavanje boračke populacije, dugova za eksploataciju vodnih resursa od strane pravnih subjekata koji nemaju ugovore o koncesiji, kao i netransparentno trošenje novca i kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo sve nabavke označava kao državnu tajnu, što nije u skladu sa zakonom.

Federalni revizori s rezervom su ocijenili finansijski izvještaj Kantona Sarajevo, uz konstataciju da ne mogu potvrditi iskazana potraživanja od 30,8 miliona KM jer su pojedina priznata bez vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava, a značajan dio je predmet sudskih sporova i njihova naplata je neizvjesna.

Problem su i dugoročni krediti dati pripadnicima boračke populacije u ranijem periodu, a u svrhu zapošljavanja u iznosu većem od 7,9 miliona KM.

Takođe, revizori su utvrdili da na datum bilansa nije izvršen popis razgraničenih prihoda i primitka iskazanih u iznosu od 127.880.134 KM, već je naknadnim popisom u tekućoj godini utvrđeno stanje u iznosu od 132.244.988 KM, zbog čega revizori ne mogu potvrditi iskazani iznos u finansijskim izvještajima.

Revizori su skrenuli pažnju na okončana ulaganja u rekonstrukciju i investiranje u saobraćajnice u najvećem kantonu u FBiH koji se koriste u iznosu višem od 50,4 miliona KM, a za imovinu u vrijednosti najmanje 25,2 miliona KM nema potvrdu o pravu vlasništva, niti pravu korištenja, a na značajan dio imovine nije iskazana amortizacija, niti je izvršen popis.

Utvrdili su da se protiv kantonalnih budžetskih korisnika vodi 6.340 sudskih sporova, u iznosu višem od 4,5 miliona KM, od čega je veći dio po osnovu prava iz radnog odnosa.

"Iako ti sporovi predstavljaju značajne potencijalne obaveze, podaci o njima nisu izneseni u analizi", ističu revizori u izvještaju, uz konstataciju da su obaveze za glavnicu po izvršenim sudskim rješenjima po osnovu tužbe zaposlenika iskazane u iznosu višem od 3,3 miliona KM.

"Budžetom kantona ne planiraju se dovoljna sredstva za izmirivanje ovih obaveza, što za posljedicu ima obračun zateznih kamata, te samim tim stvaranje dodatnih troškova za kanton", ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su izrazili rezervu i kada je u pitanju usklađenost, te da se nisu poduzimale potrebne aktivnosti nadležnih organa kako bi se eksploatacija prirodnih resursa na području kantona vršila zakonito i na osnovu zaključenih ugovora o koncesiji, u skladu sa Zakonom o koncesijama, što ima negativne učinke na budžet KS, ali i na budžete općina. U izvještaju se pominju i najveći dužnici za koncesije voda poput firme "Bags elektrotehnika" d.d. Vogošća, čiji dug za koncesije iznosi više od 2,6 miliona KM, te se između ostalog spominje i firma "Termalna rivijera", čiji vlasnik je Alija Budnjo, visoki zvaničnik SDA, koja duguje skoro pola miliona KM, te firma "Hoteli Ilidža" istog vlasnika, koji duguje 209.546 KM. Inače, ukupan dug za koncesiju voda u Kantonu Sarajevo bez duga općinama iznosi 13,9 miliona KM. Revizori su konstatovali da najveći broj pravnih lica u KS koji vrše eksploataciju prirodnih resursa nemaju zaključen ugovor o koncesiji.

Revizori su zaključili da Zavod za izgradnju KS vodi i zaključuje ugovore za koje nije nadležan, što znači da utiče na stručnost i efikasnost obavljanja stručnih poslova. Utvrdili su i da Direkcija za robne rezerve KS ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, pozivajući se na izuzeće iz člana 20 ovog zakona, iako nema osnova da se sve robe koje nabavljaju označavaju kao državna tajna. Ured za reviziju konstatovao je i da u okviru izdataka za druge samostalne djelatnosti iskazanih u vrijednosti većoj od 8,2 miliona KM značajan dio se odnosi na naknade ugovora o djelu koji su angažovani za obavljanje poslova sistematizovanim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji.

"Nije bilo osnova da se ugovori o djelu zaključuju za poslove koji nisu sistematizovani, budući da ovi ugovori nisu regulisani zakonom", stoji u izvještaju revizora.

Revizori su upozorili da ni registar budžetskih korisnika nije popunjen.

Neka ministarstva su dala komentar na izvještaj revizora, uz konstataciju da se ne slažu s nekim navodima iz izvještaja, mada u zaključku ne stoji koji su to navodi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti