Memišević: Strategija vidi KS kao evropsku i kreativnu regiju ugodnog življenja

16.10.2020. 11:51 / Izvor: Fena
Memišević: Strategija vidi KS kao evropsku i kreativnu regiju ugodnog življenja

Strategija razvoja Kantona Sarajevo od 2021. do 2027. predviđa da taj kanton bude evropska, dinamična i kreativna regija, prosperitatna za građane svih generacija, te regija ugodnog življenja i unosnog poslovanja.

Strategija razvoja Kantona Sarajevo od 2021. do 2027. predviđa da taj kanton bude evropska, dinamična i kreativna regija, prosperitatna za građane svih generacija, te regija ugodnog življenja i unosnog poslovanja, istaknuto je u online predavanju na 2. konferenciji o urbanom planiranju i regionalnom razvoju.

Gordana Memišević iz Zavoda za planiranje razvoja KS izjavila je da je ta strategija u drugoj fazi izrade, a slijede priprema proiriteta i mjera, uključujući strateške projekte, provjera međusobne usklađenosti strateških dokumenata, izrada indikativnog finansijskog okvira, izrada okvira za provođenje, praćenje i evaluaciju, te usvajanje strateških dokumenata uz prethodno provođenje procesa konsultacija.

"Provedena situaciona analiza tretirala je ustavno ustrojstvo i teritorijalnu organizaciju KS, prirodne izvore i uslove, demografske karakteristike, ekonomski i društveni razvoj, javnu infrastrukturu, zaštitu okoliša, analizu budžeta i javne administracije, te usklađenost sa prostorno-planskom dokumentacijom", navela je Memišević.

Dodala je da su strateški izazovi u KS-u ubrzati otvaranje novih radnih mjesta, osigurati bolje plaćena radna mjesta, poboljšati zadovoljavanje socijalnih potreba i povećati socijalnu inkluziju, osigurati zdrav okoliš i raspoložive resurse koristiti na ekonomski efikasan i održiv način, poboljšati javnu infrastrukturu, te restruktrurirati javni sektor i poboljšati učinkovitost u oblasti javnih finansija

"Iz tih izazova su proizašli strateški fokusi kao što je funkcionisajne sistema zapopšljavanja, konkurentnost privrede, zatim dostupnost, kvalitet i održivost javnih servisa, okoliš i javna infrastruktura u funkciji održivog razvoja i podizanju kvaliteta života, te efikasnost i odgovornost unutar javnog sektora", istakla je Memišević.

Dvodnevna konferencija se održava u organizaciji Udruženja konsultanata i inženjera BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti