Udruženje Freelance: Imamo minimalne zahtjeve za adekvatna zakonska rješenja

17.10.2020. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Udruženje Freelance: Imamo minimalne zahtjeve za adekvatna zakonska rješenja

Iako je najavljeno, prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima se nisu našli na dnevnom redu 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Iako je najavljeno, prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima se nisu našli na dnevnom redu 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

U prethodnim danima Udruženje "Freelance" u BiH obavljalo je intenzivne konsultacije sa zastupnicima i zastupnicama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta International Republican Institute (IRI) i Almedine Karić. Ističu zadovoljsto što su zastupnici/e pokazali razumijevanje za freelance zajednicu koja ima potencijal da postane pokretač ekonomskog razvoja u ovim teškim vremenima.

Najavljuju da će u narednom periodu i dalje sarađivati sa partnerima kako bi došli do najboljih zakonskih rješenja za freelance zajednicu.

"U proteklih mjesec dana Udruženje je aktivno bilo angažovano na zagovaranju izmjena prijedloga Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u cilju osiguranja opstanka i daljeg razvoja našeg sektora u Bosni i Hercegovini", navode iz ovog udruženja.

U tom smislu imaju vrlo minimalne zahtjeve koji se odnose na ova dva Zakona, a koji podrazumijevaju:

1.Povećanje rashoda na 30%, umjesto predloženih 10%

2.Pravo na priznavanje ličnog odbitka jednako kao i ostalim zaposlenim kategorijama, što trenutno nemamo

3.Oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa do rješenja statusa freelancera kroz izmjene Zakona o radu i da i tada to plaćanje bude dobrovoljno.

4.Niža, stimulativna poreska stopa za freelancere, koja bi umjesto predložene progresivne stope od 10% do 800 KM i 20% za veće iznose, bila fiksna stopa od 10%

Posebno se zahvaljuju zastupnicama i zastupnicima - Sabina Ćudić, Samer Rešidat i Elvir Karabajić, koji su ispred svojih Klubova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uvidjeli važnost naših zahtjeva i u formi amandmana uputili iste u dalju proceduru. 

"Nadamo se i želimo da vjerujemo da će i sve ostale zastupnice i zastupnici s kojima smo uspostavili kontakte po ovom pitanju na narednoj sjednici podržati ove amandmane te koristimo priliku da pozovemo i sve ostale da im se pridruže pri donošenju ove za nas freelancere u BiH od egizistencijalnog pitanja važne odluke.

Naše Udruženje želi saradnju sa svim donosiocima odluka u našoj zemlji te vrlo aktivno radi na pripremi svih naših prijedloga i poziva za sastanke koje šaljemo na adrese svih političkih opcija i nevladinih organizacija. S obzirom da smo kao i cjelokupna javnost u FBiH informisani da je donošenje izmjena i dopuna ovih zakonskih rješenja odgođeno za neku od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, naše aktivnosti se nastavljaju do postizanja željenog cilja. 

Stoga se nadamo da će se i lepeza političkih stranaka i njihovih zastupnika koji podržavaju naše zahtjeve proširiti i da će svi oni prepoznati naš ekonomski potencijal i značaj za dalji razvoj ekonomske slike FBiH. Samo zajedničkim kreiranjem pravednih i adekvatnih zakonskih rješenja za aktivne freelancere, uspješno ćemo otvoriti nove perspektive za samozapošljavanje u našoj zemlji, poručuju iz ove zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti