U Ljubuškom otvoren Kulturni centar vrijedan milion maraka

11.11.2020. 13:59 / Izvor: Akta.ba

Kulturni centar će biti mjesto susreta i druženja građana Ljubuškoga, a dodatno će obogatiti i kulturnu ponudu Grada Ljubuškog.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić otvorili su u srijedu Kulturni centar u Ljubuškom za čiju je izgradnju izdvojeno milion maraka.

Kulturni centar će biti mjesto susreta i druženja građana Ljubuškoga, a dodatno će obogatiti i kulturnu ponudu Grada Ljubuškog.

Obnovu Centra su u potpunosti financirali Grad Ljubuški, JP ''Parkovi'' d.o.o. Ljubuški i Vlada Republike Hrvatske. 

V.d. gradonačelnika Grada Ljubuškoga Vedran Marković kazao je kako se projekt radio u tri faze, a vrijednost obnove je miliona maraka.

"Ovo je projekat koji je započeo prije tri godine, radili smo ga u tri faze. Ukupna vrijednost obnove Kulturnog centa bivše zgrade kina je miliona maraka. Projekt je najvećim djelom financiran sredstvima Javnog poduzeća „Parkovi'', dijelom Grada Ljubuškoga, a od Ureda za Hrvate izvan Hrvatske dobili smo 500 tisuća kuna kao pomoć da završimo ovaj objekt", pojasnio je Marković.

Istaknuo je kako se radi o jednoj polivalentnoj dvorani.

"To je jedna polivalentna dvorana s oko 180 sjedećih mjesta. Dvorana će se koristi za promocije knjiga, za kazališne predstave, druženja, koncerte... Nadam se da će građani Ljubuškog uživati u ovom što smo odradili", naveo je v.d. gradonačelnika.

U ovim nesigurnim vremenima kada nas se razdvaja i dijeli, dodao je on, ova institucija će postat mjesto spajanja tj. ono što nam danas zbog posljedica covida-19 najviše nedostaje.

Ministar Ćorić izrazio je uvjerenje kako će ovakvih objekata i njihovih realizacija biti i ubuduće.

"Ovaj Kulturni centar i činjenica da je Vlada Republike Hrvatske preko našeg Ureda za Hrvate izvan Hrvatske sudjelovala u njegovu financiranju pokazuje suradnju hrvatske vlade i našeg naroda u BiH. Uvjeren sam kako će  ovakvih objekata i njihovih realizacija biti i ubuduće, a mogu sa sigurnošću reći da će Vlada Republike Hrvatske i ubuduće podupirati naš narod u BiH kroz realizaciju ovih projekata, ali i kroz ekonomsku suradnju naših ljudi s obje stranice granice. To je ono što nam treba u ovim vremenima kada samo na neki način ograničeni u kretanju, epidemiološkim mjerama, to je ono što svi zajedno zazivamo da će se dogoditi što je moguće prije", mišljenja je ministar.

Dodao je kako se nada da će ovakvih projekata na razini Grada Ljubuškog u narednim godinama biti sve više.

Arhitekt Kulturnog centra Ivan Vukojević istaknuo je kako izgradnja Kulturnog centra nije bila lagana, ocjenivši je velikom investicijom.

"Prošlo je pet godina od inicijalnog idejnog rješenja  do izgradnje i otvaranje važnog objekta za naš grad. Taj put nije bio lagan. Riječ je o velikoj investiciji za lokanu zajednicu i,  nije se sve moglo se isfinancirati odjednom. Izgradnja je tekla u dvije faze. U prvoj su  rađeni radovi koje se odnose na eksterijer, a interijer građevine je uređen u drugoj fazi", pojasnio je Vukojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti