Odobrena nabavka 40 aparata za visoki protok kiseonika

20.11.2020. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Odobrena nabavka 40 aparata za visoki protok kiseonika

Vlada KS je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se odobrava nabavka 40 aparata za visoki protok kiseonika, sa grijačem i ovlaživačem, te nazalnom kanilom, tzv. „High Flow“ aparata za KCUS-a i Opću bolnicu.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se odobrava nabavka 40 aparata za visoki protok kiseonika, sa grijačem i ovlaživačem, te nazalnom kanilom, tzv. „High Flow“ aparata za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Na osnovu iskazanih potreba ovih zdravstvenih ustanova, odobrena je nabavka 30 "High Flow" aparata za Klinički centar i 10 za Opću bolnicu.

Nabavka će se izvršiti putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansijska sredstava osigurala je Vlada Kantona Sarajevo.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 18. novembra 2020. godine donio zaključak da se na osnovu iskazanih potreba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izvrši nabavka ovih aparata.

Shodno tome, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je pripremilo Prijedlog odluke koju je Vlada danas donijela.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, na današnjoj sjednici je donesena i Odluka o vođenju medicinske dokumentacije u elektronskom obliku, u okviru Centralnog informativnog sistema.

Zdravstveni sistem Kantona Sarajevo se u okolnostima epidemije susreo  sa različitim izazovima, a jedan od ključnih je opterećenost zdravstvenog kadra administrativnim poslovima.

Konkretno, značajno vrijeme zdravstvenim radnicima i saradnicima oduzima obaveza vođenja zakonom propisanih evidencija i medicinske dokumentacije u pisanom i elektronskom obliku, iako važeći propisi omogućavaju samo jedan oblik vođenja dokumentacije.

S obzirom da postoje uvjeti,  odlučeno je da se izvrši potpuni prelazak na elektronsko evidentiranje medicinske dokumentacije, kao i zdravstvene i druge evidencije koje nastaju u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, putem Centralnog informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Time će se ubrzati pružanje usluga zdravstvene zaštite građanima Kantona Sarajevo, olakšati svakodnevno obavljanje poslova zdravstvenim radnicima, ali i omogućiti raspolaganje i razmjenu informacijama o zdravstvenom statusu pacijenta u realnom vremenu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti