Via ferrata "Sokolov put" na Romaniji dostupna turistima

23.11.2020. 09:32 / Izvor: SRNA
Via ferrata 'Sokolov put' na Romaniji dostupna turistima

Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Na području Crvenih stijena na Romaniji jučer je svečano predstavljen novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije - Via ferrata "Sokolov put", što je dio velikog projekta koji su sa 505.000 KM finansirali EU i Njemačka.

Via ferrata, odnosno staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima, namijenjena je svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva.

Dužina ferrate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su otvorili ferratu na Crvenim stijenama kao novi adrenalinski i atraktivan turistički sadržaj, te da očekuje veliki broj dolazaka i posjeta na ovu lokaciji u narednom periodu, jer je sadržaj vrijedan pažnje. 

On je dodao da je na području Romanije predviđeno uređivanje pješačkih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i planinarski dom "Stajna". 

Direktor Turističke organizacije "Jahorina" grada Istočno Sarajevo Igor Tošić podsjetio da je u okviru projekta okrčene i markirane pješačke staze do ferate, postavljena dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno će upotpuniti boravak turista na tom području.

"Ova aktivnost Via ferrate predstavlja samo jednu od planiranih u okviru projekta, koji će se sprovoditi 18 mjeseci. U narednom periodu u planu je nabavka balona na topli vazduh na Trebeviću, izgradnja dječijeg igrališta, teretana na otvorenom i vještačka alpinistička stijena, kao i unapređenje malih i srednjih preduzeća", izjavio je Tošić novinarima.

Prema njegovim riječima, tim alpinista organizovao je danas prvo penjanje na Crvene stijene i tako je zvanično predstavljen novi turistički sadržaj.

Tošić je dodao da je ovo veliki napredak za turizam u Istočnom Sarajevu i da će realizacija ovog projekta otvoriti planinu Romaniju za nove vidove turizma.

On je istakao da je Romanija, kao i Jahorina, veliki potencijal za razvoj ljetnog turizma i nalazi se na zelenoj liniji "Via Dinarika", kao što je i Trebević.

Turistička organizacija "Jahorina", zajedno sa Razvojnom agencijom grada Istočno Sarajevo i Privrednom komorom Republike Srpske, kao i partnerom paljanskim preduzećem "Stanišić", zajedno je prošla projekat "Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarika Sarajevsko-romanijske regije" za stvaranje novog turističkog proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti