Juel: Novi MMF aranžman krajem januara ili u februaru

28.11.2020. 09:54 / Izvor: SRNA
Juel: Novi MMF aranžman krajem januara ili u februaru

Juel je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona eura.

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou BiH, mogao bi biti spreman krajem januara ili u februaru, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Juel.

Juel je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine te pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuiran u tranšama u skladu sa uspjehom u sprovođenju programa.

"Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednom mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem januara ili početkom februara", rekao je Juel za "Nezavisne novine".

On je dodao da će u smislu uslova programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

"Bit će manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerovatnoća da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom", rekao je Juel.

On je naveo da će se uslovi i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih finansija i slično.

Juel je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona eura.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi sa virusom korona već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što "zahtijeva ozbiljne finansije i košta".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti