Krajem decembra novi Javni poziv za smanjenje aerozagađenja u TK

02.12.2020. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Krajem decembra novi Javni poziv za smanjenje aerozagađenja u TK

Pilot projakat pokazao je da postoji potreba, ali i želja građana za smanjenje aerozagađenja.

Krajem decembra ove godine bit će raspisan Javni poziv namijenjen za smanjenje aerozagađenja na području Tuzlanskog kantona, uzrokovano individualnim ložištima. Potaknuti prethodnim iskustvom, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK u saradnji sa UNDP-em realizovat će još jedan projekat sufinansirnaja smanjenja zagađenosti zraka, piše rtvslon.ba.

“S tim da će ovaj put predmet subvencioniranja biti ne samo nabavka odnosno sufinansiranje nabavke kotlova na pelet, nego ćemo sufinansirati i nabavku toplotnih pumpi i nabavku solarnih panela, a razmišljamo i o sufinansiranju ugradnje fasade i zamjene stolarije sa modernom PVC stolarijom. Milion KM će biti na raspolaganju, s tim da će 600 hiljada biti na raspolaganju za MSP, a 400 hiljada KM za fizička lica”, kazao je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Pilot projakat pokazao je da postoji potreba, ali i želja građana za smanjenje aerozagađenja, istakao je resorni minstar. Od 400 prijava koje su stigle na adresu ministarstva, kriterije je ispunilo 320 osoba, kojima je peć na čvrsto gorivo zamijenjena peći na pelet.

“Nažalost postoji veliki broj domaćinstava gdje je primarni izvor zagrijavanja upravo s uindividualna ložišta. Prema tome ovih 300 domaćinstava, odnosno do kraja godine možda i 600, ne može značajno promijeniti kvalitet zraka, međutim to je jedan vid našeg opredjeljenja, da u narednom periodu izdvojimo značajnija sredstva. Ono što ću istaći jeste da na adresu dolaze stalno upiti kad će se nastaviti javni poziv, prema tome znači da postoji volja i želja građana za jedan ovakav vid subvencije”, naglasio je Rožnjaković.

Iako je odziv građana na javni poziv bio izuzetno velik, razoračaravajuće je da je iz najzagađenijih gradova i općina TK, odnosno Tuzle, Živinica i Lukavca, bio najmanji odziv građana.

“Mi smo Živinicama dodijelili milion KM na ime izgradnje sekundarne mreže i smatramo da ćemo time rješiti kvalitet zraka u Živinicama. Taj milion je već na raspolaganju i nadamo se da će oni što hitnije utrošiti sredstva. U Tuzli je potrebno raditi dalje na širenju ove mreže. Što se tiče Lukavca i tamo izdvajamo značajnija sredstva putem programa raspodjele sredstava od ekoloških naknada i nadamo se da će i kvalitet zraka u Lukavcu biti što čišći i kvalitetniji”, dodao je resorni ministar.

U realizaciji ovakvih i sličnih projekata neophodan je kontinuitet, kako bi se u narednom periodu smanjio broj individualnih ložišta na čvsrta goriva, a samim tim i poboljšao kvalitet zraka. U resornom ministarstvu nadaju se da će se ulaganja u ovake projekte nastaviti, i to u značajnijim iznosima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti