Restriktivne mjere u Federaciji BiH produžene za još 14 dana

08.12.2020. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Restriktivne mjere u Federaciji BiH produžene za još 14 dana

Restriktivne mjere u cilju suzbijanja širenja korona virusa produžene su za još 14 dana u Federaciji Bosne i Hercegovine, odluka je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije

Restriktivne mjere u cilju suzbijanja širenja korona virusa produžene su za još 14 dana u Federaciji Bosne i Hercegovine, odluka je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije.

“Dnevni brojevi novih slučajeva COVID-19 i dalje su visoki i pozivaju na maksimalan oprez kako ne bi došlo do ponovnog većeg porasta s obzirom da je zdravstveni sistem i dalje pod velikim pritiskom”, poručuju iz Kriznog štaba.

Tako je i dalje ograničeno kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana.

Ograničen je broj prisutnih građana na skupovima, 30 u zatvorenom i 30 na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima:

"Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu", navodi se u Naredbi Kriznog štaba.

Podsjetili su da ‘poslovni subjekti trebajuda "reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2 metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka".

Stanovništvu na području Federacije BiH se preporučuje da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče kretanje, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti