Otvaranje izolatorijuma u Općoj bolnici za desetak dana

10.12.2020. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Otvaranje izolatorijuma u Općoj bolnici za desetak dana

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera rekla je da će otvaranjem ovog izolatorijuma biti povećan broj bolničkih kreveta.

Izolatorijum u sastavu Opće bolnice u Sarajevu, za koji je Vlada Kantona Sarajevo obezbijedila 1,15 miliona KM i omogućila zapošljavanje nedostajućeg kadra, biće otvoren za desetak dana.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rejnertsen rekao je tokom obilaska budućeg izolatorijuma da je norveška Vlada obezbijedila finansijska sredstva za nabavku moderne medicinske opreme koja će biti korištena isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od virusa korona.

On je izrazio veliko zadovoljstvo urađenim poslom, koji je nastao kao rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i kantonalne Vlade.

"Virus korona ne poznaje granice i svi moramo sarađivati", rekao je Rejnertsen i dodao da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera rekla je da će otvaranjem ovog izolatorijuma biti povećan broj bolničkih kreveta, te da će u ovom prostoru i nakon pandemije moći biti liječeni pacijenti od drugih infektivnih bolesti.

Odlazeći premijer Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić je ovom prilikom podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa UNDP-om, kao i da se prije nekoliko mjeseci krenulo u ovaj projekat.

Direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović zahvalio je Vladi Norveške, UNDP-u i Vladi Kantona Sarajevo za pomoć da se uspostavi izolatorijum, čime će se, kako je rekao, kapaciteti za liječenje kovid pacijenata proširiti za 44 kreveta, a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta na 100.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti