Reagovanje Centrotransa: Način raspodjele pomoći diskriminirajući

30.12.2020. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Reagovanje Centrotransa: Način raspodjele pomoći diskriminirajući

Zaključeno je da način raspodjele sredstava nije adekvatan, te da nisu obuhvaćene sve ugrožene djelatnosti.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je jučer s direktorom kompanije "Centrotrans-Eurolines" i bivšim predsjednikom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Safudinom Čengićem o Uredbi Vlade FBiH o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije Covid-19, odnosno o Odluci o dodjeli sredstava subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30.000.000 KM.

Čengić je ukazao na određene nedostatke Uredbe, koji su, po njegovom mišljenju, doveli do problema prilikom realizacije finansijskih sredstava.

Sastanku je prisustvovao s ciljem da se ukaže na neadekvatan i diskriminirajući odnos prema privrednim subjektima kada je u pitanju raspodjela finansijske pomoći, definisane Uredbom o dodjeli sredstava, a s ciljem pomoći ugroženim djelatnostima.

Zaključeno je da način raspodjele sredstava nije adekvatan, te da nisu obuhvaćene sve ugrožene djelatnosti, čime su privredni subjekti dovedeni u neravnopravan položaj.

"Ukazujemo na činjenicu da smo na ovu temu, prije donošenja konačne odluke o raspodjeli sredstava od strane Vlade FBiH, dostavili dopis kojim smo ukazali na sve nepravilnosti i nelogičnosti Odluke o dodijeli sredstava, a s ciljem izbjegavanja nezadovoljstva potencijalnih korisnika ove pomoći. I dalje ostajemo pri stavu da raspodjela pomoći ugroženim sektorima nije izvršena na pravedan način, odnosno da Uredbom i Javnim pozivom nije obezbijeđen ravnopravan pristup svim privrednim subjektima koji apliciraju za sredstva poreskih obveznika", poručuju iz Centrotransa. 

Ministrica Đapo je ponovila da je novac privrednim subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru dijeljen isključivo u skladu sa odredbama Uredbe koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

"Uslovi za apliciranje na javni poziv kao i kriteriji raspodjele sredstava sastavni su dio Uredbe. Naglasila je da je neophodna kontinuirana suradnja i komunikacija Vlade Federacije BiH i poslodavaca kako bi u budućnosti bile izbjegnute sve eventualne nesuglasice", saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti