Student iz Tuzle izradio aplikaciju za praćenje aerozagađenja u BiH

06.01.2021. 10:09 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Student iz Tuzle izradio aplikaciju za praćenje aerozagađenja u BiH

Tarik Dahić apsolvent je Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i kreator je aplikacije pod nazivom Zrak.

Tarik Dahić apsolvent je Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i kreator je aplikacije pod nazivom ”Zrak”, koja za cilj ima podizanje svijesti o aerozagađenju u Bosni i Hercegovini.

Na ideju o izradi aplikacije došao je zbog toga što već dugo vremena u njegovom gradu u zimskom periodu dolazi do pogoršanja kvalitete zraka.

Jednostavno i korisno rješenje

“Ja kao pojedinac ne mogu ukazati na problem zagađenja zraka, ali ako napravim aplikaciju koja će moći pokazati drugima ljudima, a i meni da je napolju zrak loš onda kao veća grupa ljudi možemo uticati na vlast. Isto tako želja mi je bila da postoji jednostavno i korisno rješenje koje mogu koristiti kako bi znao kakav je kvalitet zraka. Tog rješenja nije bilo pa sam odlučio napraviti svoje”, kaže Tarik Dahić.

Aplikacija koju je napravio ovaj mladi Tuzlak na moderan način informiše građane o kvaliteti zraka, a trenutno je dostupna samo na iOS i iPadOS sistemima te je potpuno besplatna.

“Unutar aplikacije korisnici mogu pregledati trenutni indeks kvalitete zraka za grad koji su odabrali te prosječne dnevne vrijednosti indeksa kvalitete zraka za prethodnu sedmicu. Moguće je i pregledati indeks kvalitete zraka za sve gradove koje aplikacija trenutno podržava. U planu imamo još dosta stvari koje želimo odraditi”.

Napominje kako je sam razvoj aplikacije trajao oko mjesec dana.

“Nakon posla ja bi određenim danima u sedmici radio na aplikaciji i na serveru koji uslužuje podatke aplikaciji. Nisam imao pomoć stručnjaka iz ovog polja, ali u budućnosti bi volio sarađivati sa nekim kako bi mogli prikazati neke podatke preciznije te ih bolje i opisati”, govori ovaj mladi Tuzlak.

Nadležni ignorišu ovaj problem

Navodi kako je reakcija javnosti i više nego pozitivna.

“Sredinom januara ćemo objaviti i Android verziju aplikacije na Play Store. Drago mi je što prepoznat problem zagađenja zraka i nadam se da će se u budućnosti više vremena posvetiti ka rješenju problema zagađenja zraka”, naglašava Tarik Dahić.

Smatra da su vlasti itekako svjesni problema zagađenja zraka, koji predstavlja jedan od glavnih uzroka mnogih ozbiljnih bolesti.

“Ja sam dobio sliku da nadležni nekako ignorišu ovaj problem jer dosta promjena je potrebno da bi se postiglo efektivno rješenje. U Tuzli, iako imamo veliki broj automobila i termoelektranu, najveći problem predstavlja loženje u gradskim sredinama. Rješenje je smanjenje ložišta, filtriranje te eventualno ukidanje u gradskim sredinama”, mišljenja je sagovornik.

I u budućnosti planira raditi na razvoju aplikacije kroz sve platforme.

“Neke od stvari na kojima trenutno radimo su prikaz mjerenja svih polutanata koji utiču na kvalitet zraka, prikaz promjene indeksa kvaliteta zraka iz sata u sat za prethodni dan”, zaključuje Tarik Dahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti