Naredne godine u Sarajevu besplatna škola za edukaciju IT stručnjaka

02.02.2021. 15:13 / Izvor: Akta.ba
Naredne godine u Sarajevu besplatna škola za edukaciju IT stručnjaka

Riječ o neprofitnoj, privatnoj školi koja bi funkcionirala po već poznatom francuskom modelu.

Vlada Kantona Sarajevo pružit će podršku otvaranju „Škole 42“-“École 42” u Sarajevu za edukaciju IT stručnjaka.

Riječ o neprofitnoj, privatnoj školi koja bi funkcionirala po već poznatom francuskom modelu, a u kojoj će se sticati sva neophodna znanja za buduće IT stručnjake, kojih nedostaje na našem tržištu.

Na današnjem operativnom sastanku premijera Edina Forte, ministra privrede Adnana Delića, amabasadorice Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, te inicijatora ovog projekta Udruženja poslovnih savjetnika LESPNET i Centra za kompjutersku edukaciju iz Sarajeva, razgovarano je osiguranju prostora za buduću školu i prateće infrastrukture, kao i finansijskoj konstrukciji za njeno funkcionisanje i troškovima školovanja.

Plan je da škola počne sa radom već od naredne godine, a bit će otvorena za sve zainteresirane studente bez obzira na starosnu dob. Školovanje će biti besplatno, a jedini preduslov za upis bit će da aplikant položi prijemni test, rečeno je.

Želja nam je ‘dohvatiti’ najbolje koji nažalost često nisu u mogućnosti finansirati svoje obrazovanje. Kroz ovu školu će biti moguće i individualizirati programe obrazovanja, što je fundamentalna razlika u odnosu na postojeće modele školovanja. Radi se o kombinaciji koledža i cjeloživotnog učenja za sve osobe koje su starije od 18 godina”, precizirao je Amir Mulalić, direktor Centra za kompjutersku edukaciju.

Istaknuto je da je industrija već prepoznala ovaj model školovanja, te da njeni studenti bez problema dobiju poslove u najvećim svjetskim kompanijama.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je opredijeljenost Vlade KS za ulaganje u ovaj sektor kroz sve vidove podrške koju može pružiti kroz postojeći zakonski okvir. Naglasio je da je IT industrija jedna od četiri najrazvijenije i najbržerastuće insdustrije u svijetu, koja ostvaruje izuzetan rast i tokom pandemije.

Cilj nam je da kroz saradnju javne uprave, realnog sektora i ino-partnera stvorimo temelje za edukaciju prvih generacija koje će doprinijeti razvoju IT industije i privrede u Kantonu Sarajevo. Očekujem da ćemo u narednih mjesec dana usaglasiti plan realizacije kompletnog projekta”, izjavio je ministar Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti