TÜV NORD Group: Emina Džanko prvi IFS FOOD auditor u BiH

03.02.2021. 12:33 / Izvor: Akta.ba
TÜV NORD Group: Emina Džanko prvi IFS FOOD auditor u BiH

Predstavništvo TÜV NORD-a u BiH ponosno može predstaviti prvog auditora za jedan od najprestižnijih standard za sigurnost i kvalitetu hrane na našem tržištu - IFS FOOD.

TÜV Croatia d.o.o., članica TÜV NORD Group, osnovala je Predstavništvo u Bosni i Hercegovini 2006. godine i od tada na našem tržištu, širokim spektrom svojih usluga, pruža certificiranje, inspekciju i nadzor sistema, proizvoda i procesa za skoro sve aktivnosti poslovnih organizacija u BiH.

Predstavništvo TÜV NORD-a u BiH ponosno može predstaviti prvog auditora za jedan od najprestižnijih standard za sigurnost i kvalitetu hrane na našem tržištu - IFS FOOD.

Emina Džanko, prehrambeni tehnolog i vodeći auditor za EN ISO 9001, HACCP, Global G.A.P. i GRASP, postala je prvi auditor iz Bosne i Hercegovine za međunarodni standard IFS FOOD, položivši pismeni, a potom i usmeni ispit 18.01.2021. godine za IFS FOOD auditore u sjedištu IFS Management GmbH u Berlinu.

Trenutno trgovci hranom u EU i šire postavljaju primjenu zahtjeva IFS FOOD standarda kao jedan od osnovnih kriterija saradnje, te kroz provjere (audite), traže ispunjenje zahtjeva ovog standarda. Cilj ovih provjera je utvrditi nivo kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvedenih prehrambenih proizvoda, ali i ocijeniti sposobnosti i mogućnosti dobavljača prehrambenih proizvoda da odgovore na sve zahtjeve tržišta, a sve radi podizanja kvalitete i sigurnosti proizvoda i proizvodnih procesa.

Velika prednost za prehrambene proizvođače iz BiH, koji u svojim sistemima upravljanja sigurnošću hrane posluju prema principima ovog standarda, bit će brže i jednostavnije provođenja i planiranje audita, kao i manji troškovi certificiranja zbog dostupnosti domaćeg auditora.

TÜV NORD Group u Bosni i Hercegovini trenutno certificira 10 kompanija prema IFS FOOD, iako se iz godine u godinu bilježi trend porasta certifikacije domaćih kompanija prema ovom standardu. Svi certifikati koji su izdati prema IFS FOOD od strane naše certifikacijske kuće su akreditirani od strane njemačke akreditacijske kuće DAkkS. TÜV NORD NORD Group se također može pohvaliti kao jedina certifikacijska kuća u BiH koja ima ANSI akreditaciju kada je u pitanju HACCP što predstavlja neovisnu potvrdu zdravstvene ispravnosti proizvoda svih vjernih klijenata i nositelja certifikata TÜV NORD NORD Group.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti