Veliki interes za certificirane peći na pelet, podneseno 2.610 aplikacija

22.02.2021. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Veliki interes za certificirane peći na pelet, podneseno 2.610 aplikacija

Korisnici će biti obaviješteni o izabranoj firmi i iznosu koji moraju uplatiti izabranoj firmi za izvođenje radova.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ističu kako je odziv građana na Javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata sa područja KS za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama bio izuzetno velik.

U prilog toj tvrdnji govori broj aplikacija od 2.160, pristiglih do predviđenog roka 15. februara ove godine.

Kako iz Ministarstva naglašavaju, prvi rezultati bi trebali biti poznati najvjerovatnije do 15. marta ove godine. U narednih mjesec dana će radna grupa proći kroz svaku pristiglu aplikaciju, uraditi njihovu evaluaciju i rangiranje prema uslovima i sistemu bodovanja definisanim Javnim pozivom i modelom pilot projekta.

Radna grupa će napraviti dvije rang liste: rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju peći/kotla na pelet i rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Konačne rang liste će biti javno objavljene na web stranici Ministarstva i web stranici UNDP-a.

Uz rang liste aplikanata radna grupa će na osnovu prijava pristiglih putem Javnog poziva za proizvođače i ovlaštene distributere certificiranih peći/kotlova i toplotnih pumpi, a u okviru kojeg je primljeno 26 prijava, formirati listu tipova i proizvođača certificiranih kotlova/peći na pelet i toplotnih pumpi koji zadovoljavaju tehničke kriterije navedene u ovom javnom pozivu.

Potom će slijediti izrada projekata za ugradnju certificiranih peći/kotlova ili toplotnih pumpi od strane ovlaštenih projektantskih kuća. Paralelno sa prethodnim aktivnostima UNDP će oglasiti Javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova, te kreirati listu pretkvalifikovanih firmi za izvođenje radova i stručni nadzor. Izrađeni projekti će, biti poslani pretkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtjevom za ponudu, na osnovu kojih će se definisati ukupna investicija te iznosi subvencija, odnosno, učešća krajnjih korisnika. Korisnici će biti obaviješteni o izabranoj firmi i iznosu koji moraju uplatiti izabranoj firmi za izvođenje radova, a preostali dio će UNDP uplatiti navedenim firmama, prema uslovima iz ponuda.

Nakon toga slijedi ugradnja certificiranih peći/kotlova ili toplotnih pumpi koja će se vršiti uz stručni nadzor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti