Direktor Krajinagroup: Nećemo ugroziti isporuku vakcina Sputnjik V za FBiH

20.03.2021. 09:37 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Direktor Krajinagroup: Nećemo ugroziti isporuku vakcina Sputnjik V za FBiH

Direktor Krajinagroup rekao da je izvijestio ad hoc tijelo vlade FBiH da se iz te kompanije stavljaju na raspolaganje kod uvoza vakcine i za potrebe Vlade FBiH.

Zahtjev kompanije "Krajinagroup" za registraciju vakcine Sputnjik V pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ni na koji način neće ugroziti isporuku te tražene ruske vakcine protiv korona virusa za Federaciju BiH, rekao je za Al Jazeeru direktor Krajinagroupe iz Banja Luke Dejan Lukajić.

On je kazao da je izvijestio ad hoc tijelo Vlade Federacije BiH da se, ukoliko državna agencija i odobri zahtjev Krajinagroupe za registraciju Sputnjika V, ta kompanija stavlja na raspolaganje kod uvoza vakcine i za potrebe tog bosanskohercegovačkog entiteta, koji je ugovor o nabavci ruskih vakcina već potpisao sa kompanijom "Medimpex".

Odobrenjem Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Krajinagroup postaje ekskluzivni nosilac dozvole za stavljanje vakcine Sputnjik V u promet na tržištu BiH, čime prestaje mogućnost da istu vakcinu protiv korona virusa u BiH uvozi i druga kompanija.

Iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH ranije je saopćeno da je Krajinagroup ujedno i veleprometnik tako da se očekuje da će ovo pravno lice vršiti uvoz i distribuciju vakcine Sputnjik V na tržištu BiH. Ostali veleprometnici mogu uzeti učešče u procesu uvoza jedino ukoliko ostvare saradnju sa Krajinagroupom.

Entitet Federacija BiH potpisao je u četvrtak ugovor za nabavku 500.000 ruskih vakcina Sputnjik V sa kompanijom Medimpex iz Vogošće, uz najavu da bi prve doze od 100.000 vakcina mogle stići već u ponedjeljak, no pojavila je bojazan da bi taj ugovor mogao biti ugrožen nakon što je Krajinagroup zatražila registraciju Sputnjika V kod državne agencije za kontrolu lijekova.

Manje količine Sputnjika V u BiH su do sada uvezene na osnovu entitetskih odredbi o interventnom uvozu, koje prestaju važiti u momentu kada odobrenje da uvozi vakcinu nekoj od kompanija da državna agencija za kontrolu lijekova.

Potpisan ugovor sa Medimpexom

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH saopćio je da o navodnoj i eventualnoj registraciji vakcina u narednom periodu ne može špekulirati, kao odgovor na pitanje da li će biti ugrožen ugovor Federacije BiH o nabavci ruske vakcine posredstvom firme Medimpex, ukoliko veledrogerija Krajinagroup dobije registraciju u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ugovor (sa Medimpexom) je potpisan nakon što je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u utorak,16.03.2021. godine zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da bez odlaganja potpiše ugovor sa odabranom veledrogerijom”, naveli su u odgovoru za Al Jazeeru iz Federalnog zavoda.

Navodi se i kako se Medimpex ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcine Gam-Covid-Vac (Sputnjik V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini, te da će prva isporuka od 100.000 doza vakcina biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcina da će isporučivati sukcesivno.

"Čeka se ruski potpis"

Medimpex se također obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva ishoditi dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcina, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno.

"O navodnoj i eventualnoj registraciji vakcina u narednom periodu Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ne može špekulirati, te molimo da se za takve vrste informacija obratite Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH", saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Još nije poznato da li je "Medimpex" potpisao ugovor sa proizvođačem.

Premijer FBiH Fadil Novalić u četvrtak je rekao da je FBiH potpisala ugovor, a da se "danas očekuje potpis s ruske strane, a prva isporuka od 100.000 naredne sedmice."

Čekaju se vakcine iz COVAX-a

Bosna i Hercegovina, koja kasni s imunizacijom za susjednim zemljama, teško pogođena korona virusom, prve veće količine vakcina preko međunarodnog programa COVAX trebala bi dobiti 23. marta, što uključuje 24.300 doza vakcina Pfizer.

Sedam dana kasnije u zemlju bi trebalo stići 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

U međuvremenu, dok se iščekuju vakcine iz tog međunarodnog programa, vlade dva entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, pokrenule su direktne pregovore s dobavljačima vakcina.

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ranije su došle prve doze Sputnjika V, uvezene posredstvom Krajinagroupe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti