Vranić: Sve je spremno za imunizaciju u Sarajevu, puštamo aplikaciju za prijave građana

30.03.2021. 11:09 / Izvor: Akta.ba
Vranić: Sve je spremno za imunizaciju u Sarajevu, puštamo aplikaciju za prijave građana

Za masovnu imnunizaciju je sve spremno, kreću s pripremama dovorane Zetra u kojoj će se ona odvijati.

Spiskovi za imunizaciju su napravljeni i danas će biti puštena aplikacija na koju će se moći prijavljivati građani Kantona Sarajevo, kazao je na sjednici Skupštine KS ministar zdravstva Haris Vranić.

On je kazao da je KS dosegao pik rasta novozaraženih i da se vidi već tri dana pad brojeva novozaraženih.

Vranić je kazao da danas popodne dolazi druga tura vakcina koje je KS dobio preko COVAX-a te će ona biti podijeljena zdravstvenim ustanovama.

"Za masovnu imnunizaciju je sve spremno i mi krećemo s pripremama dovorane Zetra u kojoj će se ona odvijati. Spiskovi su napravljeni i danas će biti puštena aplikacija na koju će se moći prijavljivati građani Kantona Sarajevo. Najopasniji je taj period između prve i revakcinacije i u nekim zemljama su primijetili da je povećan broj ljudi zaraženih koji su vakcinisani zbog njihovog opuštanja te neke zemlje u Evropi i svijetu nakon prve vakcinacije uvode lockdown do revakcinacije. Ali mi još nismo došlo do tog stupnja da razmišljamo o tome", pojasnio je Vranić.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, dodaje da je primijećen i pad broja smrtnih slučajeva te da je manji broj pacijenata na respiratorima.

Još uvijek nemamo veći broj otpusta nego prijema. Domovi zdravlja vrše odličan posao. Za prvih 28 dana uradili su 58.000 pregleda, od toga 36.000 testova, sada rade i antigen testovi. Stigli su i distribuiramo ih zdravstvenim ustanovama. Mjere koje smo donijeli prvi u BiH, a slijedili nas FBiH i RS na sreću, daju rezultate. Ovo su samo početni rezultati. Ne znači da smije doći do opuštanja. Treba i dalje pojačati nadzor nad ovim mjerama i svakodnevno građanima ponavljati da se pridržavaju mjera. Krizni štab će zasjedati krajem sedmice i razmišljati o tome da li će produžiti lockdown još sedam dana, a mislim da će se to najvjerovatnije desiti”, rekao je Vranić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti