KCUS uputio otvoreno pismo javnosti

04.04.2021. 06:00 / Izvor: Fena
KCUS uputio otvoreno pismo javnosti

Navodi u medijima u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru njegovih uposlenika

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio je otvoreno pismo javnosti reagirajući na navode pojedinih ljekara KCUS-a objavljene u određenom broju medijima, uz tvrdnju da je riječ o "iznošenju niza neistina i kleveta koje unose i širee nemir među građanima".

Kako se navodi u saopćenju, KCUS obavještava javnost da svi njegovi uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti - korona virusa.

"U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove.", ističe se.

Podsjeća se da je KCUS zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti.

Ocjenjuje se da navodi u medijima u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru njegovih uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana, ne pomaže nikome a ponajmanje pacijentima i građanima.

"Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima. KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, stoga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtjevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga.", podvlače na KCUS-u.

Dodaje se da su, iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5 posto), uspjeli značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97 posto.

"Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta.", ističe se u saopćenju.

Ocjenjuje se da se sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost, pokušava prebaciti na KCUS. 

"Dakle, KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog uposlenika, a posebno iza naših anesteziologa.", zaključuje se u pismu javnosti upućenom s KCUS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti