Objavljeni rezultati javnog poziva za subvencioniranje zamjena peći na ugalj

19.04.2021. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Objavljeni rezultati javnog poziva za subvencioniranje zamjena peći na ugalj

Radna grupa je pregledala sve pristigle aplikacije, te potpune bodovala prema kriterijima datim u Javnom pozivu.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u oktobru prošle godine potpisali su Sporazum o saradnji na implementaciji Pilot projekta subvencioniranja zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Sredstva za implementaciju Pilot projekta je obezbijedilo navedeno Ministarstvo, a aktivnosti na ovom projektu provode se u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji finansira Švedska u saradnji sa ostalim partnerima.

U skladu sa modelom Pilot projekta, 4. januara 2021. godine objavljen je "Javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata sa područja Kantona Sarajevo za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama", na koji je odaziv građana bio izuzetno velik.

Radna grupa je pregledala sve pristigle aplikacije, te potpune bodovala prema kriterijima datim u Javnom pozivu.

Rang lista aplikanata koji su zadovoljili uslove javnog poziva se može preuzeti na linku.

"Uslove ovog javnog poziva je ispunilo 817 aplikanata, dok je uslove za subvencioniranje zamjene peći/kotla na čvrsto gorivo sa toplotnim pumpama ispunio 51 aplikant", saopćili su iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Pregledom pristiglih prijava Radna grupa je utvrdila da je određeni broj aplikacija nepotpun, obzirom da nisu dostavljeni svi dokumenti traženi javnim pozivom ili prijavni formular nije pravilno popunjen i isti nisu bodovani, te se iz navedenih razloga ne nalaze na objavljenoj rang listi.

Uzevši u obzir raspoloživa sredstva za subvencioniranje, za 77 aplikanta je odobrena subvencija za zamjenu peći/kotla na čvrsto gorivo sa certificiranom peći/kotlom na pelet, odnosno za 27 aplikanata je odobrena subvencija za zamjenu peći/kotla na čvrsto gorivo sa toplotnim pumpama.

"Detaljne upute o narednim koracima i rokovima, korisnici (oni kojima je odobrena subvencija) će dobiti putem pošte na kućnu adresu u roku od 15 dana od dana objavljivanja ove rang liste. Korisnici, kojima je odobrena subvencija, a ne dobiju pismo u navedenom roku, molimo da se jave na email: JavniPoziv@undp.onmicrosoft.com.", naglasili su iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Svima koji ne postupe prema dobijenim uputama u rokovima koji će biti navedeni u obavijesti, subvencija će se otkazati, a sredstva će se usmjeriti na druge korisnike u skladu sa rang listom, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti