Zabilježene nuspojave u BiH, ko bi trebao pristupiti vakcinaciji?

21.04.2021. 07:58 / Izvor: N1
Zabilježene nuspojave u BiH, ko bi trebao pristupiti vakcinaciji?

Oboljeli od koronavirusa nikako ne bi trebali pristupiti vakcinaciji, pored njih, preporuke su da to ne čine trudnice i dojilje.

Oboljeli od koronavirusa nikako ne bi trebali pristupiti vakcinaciji, pored njih, preporuke su da to ne čine trudnice i dojilje. Za sve ostale, posebno za hronične bolesnike, prava adresa je doktor, koji bi nakon uvida u stanje, trebao odlučiti jeste li spremni za vakcinaciju.

Mali broj vakcinisanih, sa sobom nosi i mali broj prijavljenih nuspojava, ukupno 97. Na sreću uglavnom lakših.

Alis Kozica, šef procesa vakcinacije ZDK: "Do sada nismo imali tih prijava, nuspojava, ali ono što smo vidjeli na tim punktovima, a što je zabilježeno kod vakcinisanih je da su imali uobičajne reakcije na vakcinu, kako piše u uputstvima proizvođača", rekao je Alis Kozica, šef procesa vakcinacije ZDK.

Najviše prijava je među vakcinisanim sa dvije vrste AstraZeneca vakcina, ukupno 48, zatim sa ruskom Sputnik 39 prijava, dok je kada je riječ o Pfizeru prijavljeno deset nuspojava.

Zabilježene nuspojave?

"Prema strukturi prijava, 93 prijave su klasifikovana kao "non serious" – nije ozbiljna. Prijavljeni simptomi su uobičajne reakcije na vakcine kao povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, itd.", saopšteno je Agencije za lijekove BiH.

Četri prijave bile su ozbiljne, dvije osobe završile su u bolnici, jedna je doživjela anfilaktički šok, a druge je od ranije imala hronične dijagnoze.

No ne postoji jednostavan odgovor ko bi smio primiti vakcinu, a ko ne, postoje grupe osoba koje trebaju posebnu analizu.

"Pošto je jedina kontraindikacija za vakcinaciju je trenutno oboljenje je sumnja na covid ili na neku drugu bolest, da osoba nije imala temperaturu ili simptome COVID-a u prethodnih deset dana i trudnoća i dojenje", izjavila je Anisa Bajramović, epidemiolog u KS.

Ko su prioriteti?

Iako se nalaze među prioritetetima za vakcinaciju, hronični bolesnici, onkološki, dijalizni pacijenti, osobe sa transpantiranim organima, sklone trombovima, trebale bi se konsultovati sa doktorima. Oni su jedina adresa koja arbitrerno može odlučiti jeste li spremni primiti vakcinu. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na alergičare.

"Sve drugo nisu kontraindikacije, nego mjere opreza, tu pre svega spada sklonost težim alergijskim reakcijama, koja se smatra relativnom kontraindikacijom kada se procjenjuje da takve osobe možda ne bi trebale da prime vakcinu. Međutim alergija na penicilin nije isto što i sklonost ka težim alergijskim reakcijama", rekao je Srđa Janković, imunolog.

Pažnja javnosti, posebno one stručne usmjerena vakcinaciju AstraZenecom. Ipak stručnjaci poručuju, najbolja vakcina je ona koja vam je dostupna. Većini građana BiH nije niti jedna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti