Kuca Alije Đerzeleza data na petogodišnje korištenje Fondaciji Maarif

29.04.2021. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Kuca Alije Đerzeleza data na petogodišnje korištenje Fondaciji Maarif

Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Kanton Sarajevo ustupio je na korištenje Kuću Alije Đerzeleza i prateći postor Fondaciji Türkiye Maarif Vakfının, odnosno njegovom lokalnom predstavništvu BH Marif d.o.o., na period od pet godina, bez plaćanja naknade.

Ovo je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora između premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i člana Upravnog odbora Türkiye Maarif Vakfının Mahmuta Mustafe Özdila.

Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

Graditeljski kompleks kuća Alije Đerzeleza iz 17. stoljeća i jedan je od najreprezentativnijih primjera osmanske stambene arhitekture u Sarajevu. Proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine.

"Fondacija Maarif nastavlja koristiti Kuću Alije Đerzeleza za potrebe obrazovanja. Ova saradnja traje već godinama i mi smo je vrlo rado produžili. Taj nacionalni spomenik je ova Fondacija renovirala i održava ga, na čemu smo zahvalni", rekao je premijer Edin Forto, ovom prilikom.

Predsjedavajući Okerić je naglasio da je Kanton Sarajevo prepoznao rezultate i doprinos ove Fondacije u obrazovnom sistemu KS.

"Posebno se zahvaljujem Fondaciji na stipendiranju velikog broja bosanskohercegovačkih učenika. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju i u narednom periodu", istakao je.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo ovim vidom saradnje između Skupštine i Vlade KS, te Fondacije Maarif,  uz želju da se svi oblici dosadašnje saradnje nastave i unaprijede.

Kako je naveo potpisnik ovog ugovora, Mustafa Özdil, ova Fondacija je osnovana 2016. godine, djeluje u 44 države, a od svog osnivanja realizuje aktivnosti zasnovane na principima održavanja i unapređenja obrazovanja, kao i osposobljavanja i edukovanja kadrova u skladu sa svjetskim standardima i normama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti