Donacija: U BiH iz Kine stiglo 50.000 Sinopharm vakcina protiv korone

29.04.2021. 16:32 / Izvor: Avaz.ba
Donacija: U BiH iz Kine stiglo 50.000 Sinopharm vakcina protiv korone

Primopredaja vakcina je upriličena u Rajlovcu ispred skladišta Hercegovinalijeka.

Ambasador Kine u BiH Ji Ping uručio je danas ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević kinesku donaciju od 50.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Primopredaja vakcina je upriličena u Rajlovcu ispred skladišta “Hercegovinalijeka”.

Radi se o “Sinopharm” vakcinama koje je Kina izdvojila za stanovnike BiH.

Ministrica Gudeljević je kazala da se BiH suočava s problemom spore isporuke vakcina te je tako i nestrpljenje stanovnika svakim danom izraženije, a medicinski djelatnici ulažu najveći napor da se izbore s ovom pandemijom.

"Veliki izazov je pred svima nama, tako da je današnja isporuka 50.000 Sinopharmovih vakcina više od same donacije. To je prijateljska gesta koja ulijeva nadu da nismo sami i da ćemo nastaviti započetu vakcinaciju", navela je Gudeljević.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je također pozitivno komentarisao odnos ove i naše države. Dodao je da je i BiH bila uz Kinu u ključnim trenucima pandemije koja je bila zahvatila ovu državu.

"Kada se pandemija pojavila u BiH, potpisali smo Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti zdravlja i medicinskih nauka. Kineska vlada je angažovala charter let kojim su u BiH dostavljena medicinska sredstva. Kina je u proteklom periodu održala i videosastanke s medicinskim ekspertima gdje smo razmijenili iskustva. Narodi ove dvije zemlje su solidarnošću pokazali da možemo biti bliski kao susjedi iako smo geografski udaljeni", kazao je Ji Ping.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti