Hitna pomoć Kantona Sarajevo uputila pismo ministru Vraniću

28.05.2021. 15:44 / Izvor: N1
Hitna pomoć Kantona Sarajevo uputila pismo ministru Vraniću

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije - podružnica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoći Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Harisu Vraniću.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije - podružnica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoći Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva, Harisu Vraniću. Razlog je odluka da se stimulišu zdravstveni radnici koji su u vrijeme pandemije liječili bolesnike s infekcijom Covid 19. No, ovom odlukom neće biti stimulisani zaposleni Hitne pomoći u kantonu.

"Mi, uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS zatečeni smo činjenicom da naš doprinos nije primijećen i priznat sa Vaše strane!? Za manje od 5 mjeseci (od januara do maja ove godine ) hitni medicinski timovi obavili su 926 kućnih posjeta bolesnicima s dokazanom Covid infekcijom. Obavili su mnoštvo medicinskih transporta prema dvjema bolnicama kritičnih Covid bolesnika, po pozivu samih bolesnika u 24 časa, po pozivu kolega iz Covid ambulanti u toku dana, iz ambulanti svih naših punktova. Poseban napor je bio zbrinjavanje i medicinski prijevoz Covid bolesnika s komplikacijama infekcije (infarkt srca, moždani udar, plućna embolija)", navode u otvorenom pismu predstavnici sindikata ZHMP.

Dodaju da značajan broj bolesnika nije znao da ima Covid infekciju, danonoćno su ih pozivali za intervencije, savjete, recepte, a mnogo je bilo onih koji su skrivali svoju Covid infekciju, izlažući tako njihove kolege mnogo većem riziku. Poseban napor je bio prijevoz Covid pacijenata koji su u procesu hemodijalize, a što kolege vozači svakodnevno rade.

"Smatramo da je ignorisanje Hitne pomoći u procesu borbe s pandemijom u Kantonu Sarajevo nedopustivo. Još više nas žalosti što je ova odluka objavljena upravo 27. maja, koji se obilježava kao svjetski dan Urgentne medicine, dan kada po cijelom svijetu odaju priznanje svojim urgentašima. Mi to priznanje od Vas nismo dobili, a ni obrazloženje zbog čega je to tako" pišu sindikalni predstavnici ZHP u otvorenom pismu upućenom danas kantonalnom ministru zdravstva.

Ministra Vranića mole da o sadržaju pisma upozna i premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu, kojeg također smatraju odgovornim za ovu, kako kažu, nedopustivu odluku.

Pismo potpisuje doktor Edvin Tihić, predsjednik podružnice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti