Košarac-Bošković: Prioritet otvaranje novih tržišta za domaće proizvode

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac-Bošković: Prioritet otvaranje novih tržišta za domaće proizvode

Ministar Košarac naglasio je da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva.

23.06.2021. 07:59 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je jučer u Sarajevu sa novoimenovanim direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem o nizu aktuelnih pitanjau nadležnosti ove upravne organizacije u sastavu Ministarstva.                    

Ministar Košarac naglasio je da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva, pri čemu insistira na ravnopravnoj zastupljenosti i tretmanu kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''Intenzivno radimo na otvaranju evropskog tržištasa 500 miliona potencijalnih potrošača za naše poljoprivredne proizvođače. Prioritet je mogućnost izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u EU, kao i odobravanje transporta žive stoke kroz EU na tržište trećih zemalja'', rekao je ministar Košarac.

Direktor Bošković informirao je ministra Košarca da je upitnik za izvoz proizvoda ribarstva u EU u fazi popunjavanja, te da će taj proces biti završen do 12. augusta ove godine, kada je rok za njegovu dostavu.

Ministar Košarac ocijenio je da tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije predstavljaju izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

''S tim u vezi, u fokusu moje predstojeće posjete Rusiji biće pitanje kako ubrzati procedure i aktivnosti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog i mesa peradi, te ribe na rusko tržište'', najavio je ministar Košarac.

On je informirao sagovornika da na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u potpunosti provodi politiku usaglašavanja i koordinacije sa resornim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, te izrazio očekivanje da će isti model primjenjivati i Kancelarija za veterinarstvo BiH u predstojećem periodu.

''Smatram da sve institucije moraju biti servis privredi i zbog toga zahtijevam punu mobilnost. Nažalost, svjedoci smo da predstavnici nadležnih institucija u Federaciji BiH koče određene procese, poput izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište. Nedopustivo je da više od godinu dana čekamo da nam dostave popis farmi i izvještaje o provedenoj kontroli salmonele, što je uslov za izradu programa kontrole salmonele. To zahtijeva EU u procesu odobravanja izvoza konzumnih jaja. Republika Srpska je odradila svoj dio posla'', naglasio je ministar Košarac.

Sagovornici su ukazali na potrebu izrade novog zakon o veterinarstvu, a razgovarano je i o postupku obilježavanja životinja, kao i nabavci vakcina protiv bruceloze i ušnih markica.

Ministar Košarac posebno se osvrnuo na rad veterinarskih graničnih inspektora, upozorivši da oni svoj posao moraju obavljati na zakonit način.

''Činjenica je da su zabilježene određene nepravilnosti i da se vode sudski postupci protiv pojedinih veterinarskih inspektora. Insistiram na zakonitom postupanju i savjesnom radu veterinarskih inspektora, a sve uočene nepravilnosti moraju biti sankcionirane u skladu sa zakonom'', poručio je ministar Košarac.

On je izrazio nadu da će dosadašnja saradnja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog direktora Boškovića, kojem je poželio uspjeh u radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti