Zbog rekonstrukcije cjevovoda Kruščica, Zenica i Vitez neće imati vode

30.06.2021. 15:26 / Izvor: Akta.ba
Zbog rekonstrukcije cjevovoda Kruščica, Zenica i Vitez neće imati vode

Vode neće biti do 2. jula.

JP ViK d.o.o. Zenica obavještava javnost da će u periodu od 00,00 sati dana 01.07.2021. godine do 07,00 sati dana 02.07.2021. godine na lokalitetu Križančevo Selo, općina Vitez, biti izvršeni radovi na rekonstrukciji dijela magistralnog cjevovoda DN 600 Kruščica-Zenica, a zbog čega će u navedenom periodu biti prekinut dotok vode sa izvorišta Kruščica za gradove Zenica i Vitez.

JP ViK d.o.o. Zenica je napunilo sve raspoložive kapacitete za akumuliranje vode i preduzelo sve pripremne radnje kako zbog izvođenja navedenih radova ne bi došlo do poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača. S tim u vezi se mole potrošači da racionalnom potrošnjom daju svoj doprinos kako bismo do okončanja radova zajednički uspjeli održati uredno vodosnabdijevanju za sve potrošače sa područja grada Zenica.

Operacija rekonstrukcije se sastoji od pražnjenja cjevovoda u dužini od 21 kilometar, zamjene dijela čeličnog cjevovoda DN 600 u dužini od cca 50 metara, te ponovnog zapunjavanja cjevovoda i vraćanja sistema u normalno stanje. Poznato je da je u proteklom periodu na predmetnom lokalitetu u više navrata dolazilo do kvara na cjevovodu, a čije je otklanjanje izuzetno kompleksno obzirom da se postojeća cijev nalazi na velikoj dubini od oko 10 metara, te da se radi o dijelu cjevovoda u kojem je pritisak cca 26 bari. Zbog toga je neophodno izvršiti rekonstrukciju dijela cjevovoda kako bi se na kvalitetan i trajan način riješio dugogodišnji problem. 

Radove na rekonstrukciji cjevovoda izvest će preduzeće ITC d.o.o. Zenica, u okviru projekta Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BIH II.

Pražnjenje sistema i ponovno zapunjavanje istog vlastitim snagama će izvesti JP ViK d.o.o. Zenica, saopćeno je. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti