Krizni štab KS: Četvrti talas koronavirusa u BiH moguć već sredinom avgusta

05.07.2021. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Krizni štab KS: Četvrti talas koronavirusa u BiH moguć već sredinom avgusta

U KS pristižu vakcine svih vrsta, od tzv. kineskih, AstraZenece do Pfizera koji je predviđen za primovakcinaciju, rekao je Vranić.

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je zadovoljavajuća, prosječan broj novozaraženih u zadnjih sedam dana je tri, aktivnih slučajeva je 78, dok su 664 osobe u samoizolaciji. Otprilike je jednak udio zaraženih muškaraca i žena, a najveći broj zaraženih je u općini Novi Grad, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, na kojoj su se medijima obratili ministar zdravstva Haris Vranić, koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić i epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović.

Kako je istaknuto ovom prilikom, Kanton je do sada zaprimio više od 79.136 vakcina različitih proizvođača. Vakcinisano je 6.236 zdravstvenih radnika, od čega je dvije doze primilo 5.229, dok je oko 65.000 građana vakcinisano u Zetri.

Epidemiologinja Bajramović istakla je da ukoliko dođe do novog, četvrtog talasa koronavirusa u Bosni i Hercegovini, on bi se mogao desiti već sredinom augusta.

"Prvi, vuhanski soj virusa bio je takav da je jedna osoba zaražavala dvije, britanski soj tri, dok kod delta soja jedna osoba zaražava pet drugih. Kada je došao, britanskom soju trebalo je dva mjeseca da napravi talas. Za delta soj se predviđa nešto kraći period. Dakle, ukoliko dođe do pandemije, za mjesec i po ćemo imati novi talas", rekla je Bajramović, istakavši da trenutno nema informacija o zvanično registrovanim slučajevima delta soja u Kantonu Sarajevo.

Dodala je da je oko 8.000 građana vakcinisano van Bosne i Hercegovine, od čega u Srbiji oko 6.000.

Ministar Vranić rekao je da će zdravstveni sistem biti spreman za eventualni četvrti talas, te da smatra da neće doći do prekapacitiranosti, kao što je to bio slučaj prilikom trećeg talasa.

"Zdravstveni sistem je pokazao da je spreman na sve izazove i nema bojazni da se nismo pripremili. Nikada ne možete predvidjeti neki novi talas koji će u kratkom periodu dovesti do velikog broja oboljelih, koji ne bi podnio ni jedan zdrasvtveni sistem, ali ja se nadam da to toga neće doći", rekao je Vranić.

Koordinator Spahić rekao je da proces imunizacije u Zetri uglavnom protiče u najboljem redu. Građani koji su imali problem sa vakcinacijom prošle sedmice, revaknicisani sa zakašnjenjem od pet, šest dana.

"Danas se nastavlja revakcinacija onkoloških pacijenata, dok je sutra predviđena vakcinacija oko 600 sugrađana iz prioritetnih skupina sa određenim brojem Pfizer vakcina. Od srijede se nastavlja revakcinacija AstraZenecom, koja je stigla kao donacija iz Srbije. Sugrađani će o terminima biti obaviješteni o terminima putem aplikacije ZZO-a", rekao je Spahić.

U BiH je jutros stigla donacija od 200.000 Sinopharm vakcina iz Mađarske. Kantonu Sarajevo pripast će 25.000 doza, kojim će biti vakcinisano 12.500 građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti