U Federaciji BiH potpuno vakcinisano sedam posto stanovništva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Federaciji BiH potpuno vakcinisano sedam posto stanovništva

Dosad u Federaciji prvom dozom vakcinisano 12 posto, a potpuno sedam posto stanovništva.

30.07.2021. 08:03 / Izvor: Fena

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatovao da je dosad u Federaciji prvom dozom vakcinisano 12 posto, a potpuno sedam posto stanovništva.

"Tokom augusta očekuje se značajniji ulazak novih vakcina. Govorimo o 1,8 miliona doza", naveo je Musa.

Nizak nivo prijenosa infekcije

Kaže da se od sredine juna nalazimo na niskom nivou prijenosa koronavirusa što govori da je sve vrijeme incidenca na sedmodnevnom nivou iznosila ispod deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

"Sa 26. julom nalazimo se na nivou niskog prijenosa infekcijom unutar zajednice s tim da u protekloj sedmici bilježimo 30 posto novih slučajeva. To govori o potrebi za intenzivnim monitoringom i potrebi za ubrzanjem procesa imunizacije u trenutku kada su vakcine dostupne", rekao je Musa.

Naveo je da je u Federaciji detektovan delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera i ubrzanju procesa imunizacije.

Proširenje vakcinacije po grupama

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od koronavirusa i sprečavanja dalje transmisije ove zaraze Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, počnu s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Pomoć osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom

Nakon vakcinacije ovih prioritetnih grupa i osoba uposlenih u javnim službama zavodi za javno zdravstvo kantona dužna su početi pozivanje i ostalog stanovništva na vakcinaciju, a prema raspoloživim količinama vakcina protiv koronavirusa.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe vakcinacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti