Negativno mišljenje revizora: Autoceste FBiH prikazale precijenjeni iznos prihoda

02.08.2021. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Negativno mišljenje revizora: Autoceste FBiH prikazale precijenjeni iznos prihoda

Radi se o finansijskom izvještaju JP Autoceste za 2020. godinu.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine dobilo je negativno mišljenje Ureda za reviziju institucija u FBiH. Radi se o finansijskom izvještaju JP Autoceste za 2020. godinu.

Osnova za mišljenje s rezervom, kako je navedeno u izvještaju, je to što su iskazani poslovni prihodi u iznosu od 186.695.180 KM precijenjeni za 154.941.293 KM. Naime, oni predstavljaju javni prihod (akciza na gorivo) koji ne ispunjava uslove za priznavanje u poslovne prihode u skladu s Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja 15 – Prihodi od ugovora s kupcima. Zbog navedenog revizori nisu mogli potvrditi iskazani finansijski rezultat u iznosu od 131.676.282 KM.

"Društvo neosnovano u cijelosti vrši priznavanje primljenih javnih prihoda u okviru poslovnih prihoda, što za posljedicu ima iskazivanje neto dobiti u iznosu od 131.676.282 KM. Javni prihodi namijenjeni su za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta, te njihovo uključivanje u poslovne prihode dovodi do nerealnog iskazivanja podataka o finansijskom položaju i uspješnosti poslovanja Društva. Ukoliko bi prihodi po osnovu akciza na gorivo bili isključeni iz poslovnih prihoda, kako nalaže MSFI 15 – Prihodi od ugovora s kupcima, dobila bi se realnija slika uspješnosti poslovanja Društva jer bi ukupni poslovni prihodi iznosili 31.753.887 KM, a poslovni rashodi 61.999.640 KM ( od čega je trošak amortizacije 31.922.952 KM, a troškovi plaća i ostalih ličnih primanja iznose 17.670.840 KM). Ovakav način evidentiranja javnih prihoda namijenjenih za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta dovodi do nerealnog iskazivanja podataka o finansijskom položaju. Zbog navedenog ne možemo potvrditi iskazani finansijski rezultat u iznosu od 131.676.282 KM, jer Finansijski izvještaji nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, MRS-om i MSFI-jem", piše u izvještaju.

Također, navodi se da se ne može potvrditi ni efikasnost realizacije projekata jer nisu aktivirani i stavljeni u upotrebu u skladu s Planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2020. godinu.

"Za završenu dionicu Zenica jug – Zenica sjever u iznosu od 484.705.059 KM nije obezbijeđena upotrebna dozvola u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju. Također, za ovu dionicu, kao i dionicu Svilaj – Odžak, izvršeno je povećanje prvobitno potpisanih ugovora za građenje za ukupno 42.357.128 EUR", navode revizori.

S obzirom na to da kreditna sredstva nisu realizovana u skladu s Planom poslovanja i Planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2020 godinu, Društvu je obračunata taksa za nepovučena sredstva u iznosu od 3.178.213 KM za tri ugovora koja su potpisana sa EBRD-om.

Nisu ispoštovane ni odredbe potpisanog ugovora za nabavku dva vatrogasna vozila u vrijednosti od 1.796.800 KM.

"Tenderska dokumentacija za pojedine postupke nije sačinjena u skladu sa članom 53. Zakona o javnim nabavkama, u cilju jednakog tretmana i nediskriminacije potencijalnih ponuđača", navodi se u izvještaju.

Iznad prosjeka evropski operatera: Autoceste FBiH zapošljavaju 465 zaposlenih po kilometru autoceste

Jedna od zamjerki u izvještaju se odnose i na prekomjereno zapošljavanje.

"Društvo ne vrši analizu opravdanosti zapošljavanja, posebno zaposlenika na naplatnim mjestima, niti analizu troška/koristi uvođenja elektronskog sistema naplate radi smanjivanja rastućih troškova poslovanja. Prijem u radni odnos nije vršen u skladu sa Zakonom o radu, član 20.a), koji nalaže obavezno provođenje procedure javnogoglašavanja, te je Društvo tokom 2020. godine primjenjivalo izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH", piše u izvještaju.

Također, izvršeno je zapošljavanje blagajnika za naplatno mjesto Zenica sjever, koje do kraja 2020. godine nije pušteno u rad, te su zaposlenici raspoređeni na druga naplatna mjesta.

"Za 91 kilometar autoceste sa 31. 12. 2020. zaposleno je 120 blagajnika i 40 vođa smjene, za koje ukupan godišnji trošak iznosi 3.744.000 KM bruto. Odnos ukupnog broja zaposlenih i izgrađene i puštene u promet autoceste iznosi 5,1 zaposlenih po kilometru autoceste, što je znatno iznad prosjeka evropskih operatora autocesta", navedeno je.

Odnos ukupnog broja zaposlenih te izgrađene i puštene u promet autoceste iznosi 5,1 zaposlenih po kilometru autoceste. Tačnije 465 zaposlenih u odnosu na 91 km autoputa, dok prosjek evropskih operatora autocesta iznosi 2,2 zaposlena po kilometru autoceste.

Preporuke

Revizori preporučuju ,između ostalog, da se prijem u radni odnos vršiti u skladu sa Zakonom o radu, s ciljem osiguranja transparentnosti i jednakog pristupa zapošljavanju.

"Javne prihode namijenjene za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta po primitku iskazivati na poziciji dugoročnih razgraničenja do njihove realizacije, u cilju fer i istinitog iskazivanja finansijskog položaja i uspješnosti poslovanja Društva".

Potrebno je i evidentiranje prihoda od naplate cestarine povezati softverskim rješenjem sa računovodstvenom evidencijom, kako bi se postigla ažurnost evidencije prihoda i smanjila mogućnost greške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti