AKAZ i Verlab potpisali sporazum za unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga

05.08.2021. 14:02 / Izvor: Akta.ba
AKAZ i Verlab potpisali sporazum za unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga

Poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga je zakonska obaveza svih organizacija i pojedinaca uključenih u sistem zdravstva.

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) potpisala je sporazumu o poslovnoj saradnji sa verifikacionim laboratorijem "Verlab" d.o.o. iz Sarajeva.

Poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga je zakonska obaveza svih organizacija i pojedinaca uključenih u sistem zdravstva.

"Predmet ovog sporazuma je unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga kroz razmjenu znanja, iskustava i usluga kroz jačanje adekvatnih i stručnih analiza zasnovanih na podacima, kao i naucno istraživačkog rada na zajedničkim projektima od interesa", navode iz AKAZ-a.

"Verlab" je mjeriteljska laboratorija imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH, koja od 2015. godine pruža usluge ispitivanja i verifikacije medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja na području Bosne i Hercegovine u skladu sa važećim zakonskim okvirom (Sl. glasnik BiH br. 75/14). Verlab je, također, licencirani tehnički servis od strane Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost koji obavlja djelatnosti tri tehnička servisa za zaštitu od jonizirajućeg zračenja i to: Zaštita i kontrola kvalitete u intraoralnoj stomatološkoj radiologiji, Medicinska fizika u dijagnostičkoj radiologiji – ekstraoralna stomatološka radiologija i Kontrola radijacijske sigurnosti.

Pored toga, od 2021. godine, "Verlab" je predstavnik američkog instituta ECRI (Emergency Care Research Institute) za teritorij Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije sa kojima zajedno radi na pružanju najkvalitetnijih konsultantskih usluga pri donošenju kliničkih, operativnih i strateških odlluka.

Direktor Verlaba, prof.dr. Almir Badnjević izjavio je ovom prilikom kako je ova kompanija u potpunosti spremna da bude tehnički partner svim zainteresiranim zdravstvenim institucijama u cilju prenosa znanja, praksi i tehnologija iz najsavremenijih zdravstvenih sistema u svijetu.

"AKAZ sa realnim optimizmom iskazuje nadu i očekivanje da će saradnja sa predstavljenim poduzećem iznjedriti pozitivne rezultate i mjerljivo poboljšanje u onim sferama sistema zdravstvene zaštite koje su tiču sigurnosti i kvaliteta, a kojima se zajedno bavimo", saopćeno je.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti