Održan prvi Collaborathon: Dani digitalnih konsultacija

06.08.2021. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Održan prvi Collaborathon: Dani digitalnih konsultacija

Kriza i izazovi proistekli pojavom COVID-19 pandemije značajno su doprinijeli pridavanju sve većeg značaja digitalizaciji u malim i srednjim poduzećima.

Kriza i izazovi proistekli pojavom COVID-19 pandemije značajno su doprinijeli pridavanju sve većeg značaja digitalizaciji u malim i srednjim poduzećima. Vanredne okolnosti i potreba za iznalaženjem efikasnijih i fleksibilnijih modela poslovanja su pak ubrzale donošenje odluka među brojnim preduzećima da istraže prednosti digitalne transformacije i započnu sa upoznavanjem, primjenom i svakodnevnim korištenjem nekih od digitalnih alata. To je potvrdio i događaj održan na Trebeviću, od krajem jula ove godine, pod nazivom Collaborathon – Dani digitalnih konsultacija.

Ovaj jedinstveni događaj na našim prostorima zamišljen je da na jednom mjestu okupi predstavnike i predstavnice malih i srednjih preduzeća koji/ koje su motivisani/e da digitalno transformišu svoje poslovanje, educira i usmjeri ih na specifičnosti digitalizacije njihovog konkretnog biznisa, te konačno ih spoji sa IT sektorom na način da zajednički istraže mogućnosti međusobne poslovne, razvojne ili partnerske saradnje.

Tokom tri dana digitalnih konsultacija, predstavnici 12 MSP učesnica su detaljno skicirali realne i krojene planove digitalne transformacije dijela ili kompletnog svog poslovanja. U tom procesu su imali podršku od strane šest vrhunskih savjetnica i savjetnika za digitalnu transformaciju te praktične smjernice proistekle iz studija slučaja ličnih i korisničkih digitalnih transformacija koje su izložile četiri renomirane IT kompanije.

Iako je događaj podrazumijevao cjelodnevan rad svih učesnika, u svakom trenutku se mogla osjetiti pozitivna i konstruktivna radna atmosfera u kojoj su predstavnice i predstavnici preduzeća pokazale/i izuzetnu motivaciju da usavrše svoje znanje, jasno definišu digitalna rješenja koja su im neophodna ali i sarađuju sa drugim preduzećima kako na trenutnim tako i budućim digitalnim i poslovnim rješenjima. Početkom zadnjeg dana događaja, kada su MSP bila spremna da uđu u razgovor sa predstavnicima 10 IT kompanija koje su se odazvale događaju, imala su tačnu ideju šta im treba, šta mogu, i šta žele od saradnje sa IT sektorom.

O uspjehu ovog događaja govori i činjenica da su sve MSP učesnice kreirale jasnu ideju digitalnih potreba razumljivu IT sektoru, ali i podatak je polovina MSP ponudila predstavnicama i predstavnicima IT sektora i ideje zajedničke razvojne ili investicione saradnje. Dogovori između ovih grupa učesnika koji su nastupili kroz formalne i neformalne B2B sastanke imaju realan potencijal da rezultiraju boljim i fleksibilnijim poslovanjem, boljom konkurentnošću te novim tržištima i za MSP i za IT sektor. 

"Događaj Dani digitalnih konsultacija definitvno je tip eventa koji bi se trebao češće organizovati sa ciljem što boljeg povezivanja MSP sa IT sektorom kako bi došli do još boljih i kreativnijih rješenja kako internih procesa, tako i marketinga i prodaje," izjavila je Anela Zorlak, osnivačica Genetičkog savjetovališta Sarajevo nakon održanog događaja, dodavši da "pored primarnog cilja ovog eventa, voljela bih istaknuti i dozu nevjerovatne inspiracije i energije koja je potekla od ostalih učesnika ovog događaja što će zasigurno mnogim učesnicama i učesnicima koristiti kao podsticajni val u nastavku rada."  

Dani digitalnih konsultacija su pokazali da postoje MSP koja se žele i mogu upustiti u digitalizaciju, ali i da imamo domaće IT kompanije spremne i zainteresovane da sarađuju sa njima. Osim toga, događaj je dokazao da uz malu podršku i instrumente kao što su savjetnice i savjetnici za digitalizaciju, svaka MSP može u roku od 48h jasno skicirati svoj put digitalne transformacije.

Događaj Collaborathon - Dani digitalnih konsultacija organizovao je projekat Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH, koji provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade, a u saradnji sa Udruženjem za digitalnu transformaciju u BiH (UDT BiH) i  Bit Alliance.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti