Intenzivirane pripreme za ovogodišnje izdanje sajma "EKOBIS 2021"

07.08.2021. 09:33 / Izvor: Fena
Intenzivirane pripreme za ovogodišnje izdanje sajma 'EKOBIS 2021'

Ovogodišnje 18. izdanje međunarodnog sajma ekologije "EKOBIS 2021" bitć e održan od 9. do 12. septembra u rekonstruiranoj sportskoj dvorani "Luke" u Bihaću.

Ovogodišnje 18. izdanje međunarodnog sajma ekologije "EKOBIS 2021" bit će održan od 9. do 12. septembra u rekonstruiranoj sportskoj dvorani "Luke" u Bihaću.

Tema ovogodišnjeg "EKOBIS-a" je elektromobilnost, tako da će se posebna pažnja usmjeriti na prezentaciju i promociju hibridnih električnih automobila, odnosno njihove prednosti u očuvanju okoliša.

"Važno je napomenuti da će sve biti u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a obnovljena dvorana će nam omogućiti kompaktan i adekvatan prostor. Očekujemo između 250 i 300 izlagača, što je neka standardna brojka za naš sajam. Pored domaćih izlagača i partnera, svoje prisustvo su nam potvrdili i gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Naravno, mnogo toga će zavisiti od tadašnje zdravstveno - epidemiološke situacije, međutim mi smo optimistični", kazao je predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Enes Ružnić.

Ove godine u okviru "EKOBIS-a" bit će organizirani i Sajam turizma "Ekotour", kao i Sajam obrta i starih zanata.

"To su novine koje smo željeli realizirati još prošle godine, ali smo bili spriječeni zbog otkazivanja kompletne manifestacije. Ideja je da ove sajmove nekoliko godina organiziramo u okviru našeg "EKOBIS-a", kako bismo ih vremenom brendirali i omogućili njihovo samostalno održavanje", dodao je Ružnić.

Kao i prethodnih godina, međunarodni sajam ekologije u Bihaću podržat će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Kantonalna vlada i Grad Bihać.

Nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona dala Ministarstvu privrede saglasnost na tekst Ugovora o dodjeli sredstava Kantonalnoj privrednoj komori za realizaciju 18. međunarodnog sajma ekologije - "EKOBIS 2021", potpisan je i ugovor između resornog ministarstva i Komore.

Ugovor su potpisali ministrica privrede Samra Mehić i predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Enes Ružnić. Vlada USK će tako ovogodišnji sajam EKOBIS podržati sa 30.000 KM.

Također, savjetnik gradonačelnika Bihaća Nijaz Lipovača naglasio je kako će Gradska uprava i ovaj put biti partner Sajma, koji će osigurati financijsku i logističku pomoć, ali i iskoristiti idealnu priliku za promoviranje svih vrijednosti grada na Uni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti