Vranić: Ulazak u zatvorene objekte bit će dozvoljen uz dokaz o vakcinaciji

20.08.2021. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Vranić: Ulazak u zatvorene objekte bit će dozvoljen uz dokaz o vakcinaciji

Ima dovoljno vakcina, molim vas da se vakcinišete.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić i epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović danas su, u svojstvu domaćina, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasador Johannom Sattlerom posjetili vakcinalni punkt u Zetri.

Tu sam i da iskoristim priliku i da se zahvalim svim medicinskim radnicima na izuzetnom poslu koji do sada obavljaju. A što se tiče borbe i suzbijanja same pandemije, nalazimo se usred nje i daleko smo od njenog kraja. Ali bez obzira na to, mi imamo dobre vijesti. Prva je da imamo vakcine, da su one na raspolaganju. Druga dobra vijest da su one učinkovite i djelotvorne, a treća je da vakcina imamo u dovoljnim količinama za vakcinaciju stanovništva”, kazao je, nakon obilaska, ambasador Sattler.

Dodao je i kako trenutno u BiH imamo oko 2,7 miliona vakcina, pri čemu je polovina od 1,3 miliona došla iz EU, to jeste iz Evropske komisije, kao donacija.

Slanje pomenutih količina govori u prilog tome da ostajemo uz Bosnu i Hercegovinu i nastavljamo joj pomagati u borbi protiv pandemije”, naglasio je ambasador Sattler.

Rekao je i kako postojeća ponuda vakcina koje su trenutno dostupne trebaju i da se iskoriste.

Želja nam je da imamo odgovarajući odziv građana, kako bi se postojeće količine vakcina iskoristile”, istakao je Sattler i dodao kako je ohrabren najavama zvaničnika iz KS vezanim za otvaranje novih punktova za vakcinisanje stanovništva.

Ambasador Sattler je govorio i o iskustvima borbe sa pandemijom njegove rodne države Austrije, ali i o svim drugim članicama EU, u kojima statistike govore da su najteži slučajevi oboljevanja 90 posto vezani za one koji nisu vakcinisani.

Jedina prava zaštita u borbi protiv pandemije koronavirusa je vakcinacija”, poručio je Sattler, te ponovio kako ovim činom štitite sebe, ali i svoje najvoljenije i sve oko sebe.

Ponovio je i kako je to pitanje lične odgovornosti, ako neko želi da posjećuje stadione, kafiće, restorane...

Naglasio je i kako u državama EU ne postoji mogućnost ulaska u ovakve objekte bez posjedovanja potvrde o prebolovanom Covid-u, negativnom testu ili o vakcinaciji.

Ovakva praksa u Evropskoj uniji je sasvim uobičajena”, potcrtao je ambasador Sattler.

Premijer Forto je ponovio riječi ambasadora Sattler da su svi hospitalizirani, njih preko 90 posto, oni koji nisu vakcinisani.

Neuporedivo je veći rizik, ako niste vakcinisani, nego od samih nus pojava od vakcina koje su izrazito rijetke”, naveo je premijer Forto.

Pozvao je i sve skeptike prema vakcinama da dođu da se vakcinišu, posebno sada kada, napokon, od kraja jula imamo dovoljno vakcina za sve građane KS.

Ima dovoljno vakcina, molim vas da se vakcinišete, jer će vas to spasiti odlaska u bolnicu”, poručio je premijer Forto.

Riječi zahvalnosti ambasadoru Sattleru, zbog podrške kampanji vakcinacije stanovništva KS, uputila je epidemiologinja Bajramović.

Najavila je od narednog utorka nove količine i vrstu vakcina, i to 17.000 doza Sinopharma.

Građani će tada moći da biraju između AstraZenece, koja je odlična vakcina, i Sinopharma”, rekla je Bajramović.

Ministar Vranić je kazao detaljnije kakav je plan Vlade KS i Kriznog štaba u pogledu uvođenja restrikcija za nevakcinisane.

Ranije je premijer Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, a danas je ministar Vranić naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen, uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Ministar je naglasio da neće biti suosjećaja za one koji imaju otpor prema mjerama.

Najavio je i sastanak Vlade KS i Kriznog štaba, kako bi se predložene mjere razmotrile, usaglasile i usvojile, jer evidentno imamo svakodnevno variranje broja zaraženih.

Nadam se da će naši građani shvatiti važnost vakcinisanja, kako oni ne bi bili razlog da neko drugi zbog njih oboli, ili završe sa smrtnim ishodom”, naglasio je ministar Vranić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti