Manji prinos diže cijenu krompira u BiH

02.09.2021. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
Manji prinos diže cijenu krompira u BiH

Suša smanjila rod za oko 30 odsto.

Vremenske neprilike, kao što su dugotrajna suša i rani mrazevi, koje su zadesile BiH ove godine negativno su uticale na proizvodnju krompira, istakli su poljoprivredni proizvođači navodeći da će cijena ovog povrća i dalje rasti, a da ga na nekim pijacama skoro i nema.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da je situacija u BiH u odnosu na lošu situaciju u regionu još gora, te da krompira na pijacama u Srpskoj gotovo nema.

"Postoji više razloga zašto je to tako, a prvi je taj što prošle godine krompir nije prodat, propao je i završio na deponiji te proizvođači nisu imali šta zasaditi, pa su zasadili manje ove godine", rekao je Mastalo.

Dodao je da su poljoprivrednici ostali dužni poljoprivrednim apotekarima te su sadili svoje sjeme, koje nije odgovarajuće, što je uticalo na prinos.

"Takođe, razlog loše situacije je suša koja je smanjila rod za oko 30 odsto. Dalje, ove godine je daleko veća potražnja za krompirom, a većina je prodata ljetos za niže veleprodajne cijene, koje su tada iznosile 0,30 do 0,35 KM po kilogramu", kazao je Mastalo.

Kako je naveo, sve je to uticalo da na tržištu bude manje krompira, manji je prinos, a veća potražnja dovodi do toga da cijene rastu.

"Takvo je stanje i u Srbiji i Hrvatskoj, zbog toga krompir ne možemo ni uvesti jer je i kod njih ista situacija kao i kod nas", rekao je Mastalo.

Naveo je da se trenutno veleprodajna cijena kreće oko 0,60 KM, a u maloprodaji 0,70 ili čak do 0,80 KM, te je istakao da je sigurno da će cijena krompira još ići naviše.

Kada je riječ o situaciji u FBiH, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, ona je ista kao i u Srpskoj, te je istakao da je suša negdje napravila pravu katastrofu.

"Kad je riječ o proizvodnji krompira, to je uvijek isto. Borimo se da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu prelevmani. Kod nas su jako mali podsticaji i zbog toga naši proizvodi propadaju", rekao je Bićo.

Dodao je da je pandemija virusa korona prošle godine uticala na to da se proizvodnja poveća te da nastane hiperprodukcija, zbog čega je dosta krompira propalo.

"Problem je što je uvozna roba jeftinija od naše, lako će naš krompir poskupjeti, ali to nije rješenje", kazao je Bićo.

S druge strane, uzgajivači ranog krompira kažu da nisu imali problema sa sušom, ali da im je dio uroda propao zbog kasnih mrazeva.

"Mi navodnjavamo, te do 1. jula mi sav krompir pokopamo i prodamo", rekao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog i brenda "Ljubuški rani".

Dodao je da je kasni mraz uticao na to da proizvodnja krompira zakasni te ju je umanjio.

"Vađenje krompira je trebalo da počne 1. maja, ali zbog mraza smo počeli tek mjesec dana kasnije. Cijene su ove godine lošije u odnosu na lani jer mi prošle godine nismo mogli ništa prodati, a ove godine je bolja situacija", kazao je Vukojević.

Istakao je da je kilogram krompira na pijaci u Ljubuškom sada oko 0,80 KM.

"U šestom mjesecu i početkom sedmog je cijena bila loša i kretala se od 0,30 do 0,40 KM po kilogramu jer su se tada sastali viškovi starog krompira koji se nije prodao godinu ranije sa novim krompirom", naveo je Vukojević.

Dodao je da cijene svega rastu te da je nejasno kako građani BiH opstaju, a posebno seljaci koji od dizanja cijena robe skoro nemaju ništa zarade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti