Komunikacijski kanali MIBO Komunikacija unaprijedili efikasnost u četiri bh. kompanije

02.09.2021. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Komunikacijski kanali MIBO Komunikacija unaprijedili efikasnost u četiri bh. kompanije

U ovim zahtjevnim vremenima, kada smo svi na ispitu izdržljivosti, komunikacija je ključna za dalje poslovanje i operativni rad.

U ovim zahtjevnim vremenima, kada smo svi na ispitu izdržljivosti, komunikacija je ključna za dalje poslovanje i operativni rad. Komunikacija je ta kojom se postiže efikasnost, produktivnost i sigurnost na radnom mjestu.

Bežična povezanost ljudi na terenu, razgovijetna podjela zadataka, centralizirana kontrola, lociranje korisnika, slanje poruka i alarma su samo neke od prednosti koje se ostvaruju korištenjem profesionalnih radio sistema i uređaja. Poseban segment u radio komunikacionim sistemima predstavljaju i telemetrijski sistemi za daljinski nadzor i upravljanje.

Kompanija MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, specijalista za radio komunikaciju, uspješno je implementirala četiri projekta u ovom segmentu, čime je unaprijedila komunikaciju, efikasnost, kvalitet rada i operativnost službenika, rečeno je za Akta.ba.

Prvi je DIMETRA™ TETRA komunikacijski sistem koji obezbjeđuje konstantnu raspoloživost i komunikaciju, a implementiran je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

"Sa DIMETRA TETRA radio komunikacijskim sistemom imamo konstantnu raspoloživost i komunikaciju među našim osobljem, što podiže našu operativnost i efikasnost na zavidan nivo", kaže Sanda Ćavar, dipl.ing,el, koordinator sektora IKT-a Međunarodnom aerodroma.

Koristeći DIMETRA TETRA sistemske mogućnosti, MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo su omogućili korištenje više istovremenih komunikacijskih kanala za prenos govora i podataka, pojedinačne i grupne pozive, praćenje terminalnih uređaja putem GPS-a, te je uspješno uvezalo TETRA komunikacijski sistem aerodroma Sarajevo sa postojećim telefonskim sistemom, uz osiguravanje besprijekorne komunikacije osoblju svih službi aerodroma.

Dispečerska konzola MCC7500 omogućava iskorištavanje svih resursa TETRA sistema, te dispečerskom osoblju aerodroma omogućava da prati govornu komunikaciju, i podatke, istovremeno pružajući upravljanje zapisima i pregled događaja koji su se već dogodili.

Sigurnost rudara za efikasnije operacije

Drugi case study radio komunikacijski projekat je MOTOTRBO™ kojim je povećana produktivnost i sigurnost rudara za efikasnije operacije u Rudniku mrkog uglja u Banovići. 

 

 

MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, specijalisti za dvosmjerne komunikacione tehnologije sa iskustvom od preko 20 godina, pružili su prijeko potrebno rješenje za RMU Banovići. Instalirali su MOTOTRBO ™ profesionalnu dvosmjernu digitalnu radio mrežu tipa Capacity Plus. Takva mreža pruža veći kapacitet za pozive i besprijekornu glasovnu komunikaciju na cijelom području rudnika uglja kako bi se korisnici zaštitili i poboljšala reakcija na incidente.

“Uvođenjem digitalnog radio sistema MOTOTRBO Capacity Plus u našu firmu dobili smo niz prednosti. Pored boljeg kvaliteta zvuka te bolje pokrivenosti , dodatni kapacitet omogućava svim grupama neometani razgovor, tako da je naš sistem uvijek dostupan i raspoloživ", izjavila je Minela Čergić – Džamkić, inžinjer za informatičke i komunikacione sisteme u RMU Banovići.

Sarađujući sa dugogodišnjim Motorola partnerom, MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo, RMU Banovići su zamijenili postojeći analogni sistem sa MOTOTRBO™ Capacity plus digitalnim radio sistemom. Zbog velikog broja grupa za razgovor i ogromne količine saobraćaja, uvođenje Capacity Plus sistema je bio pun pogodak.

Sličan sistem implementiran je i u JP Autoceste FBIH, tačnije, MOTOTRBO™ IP Site Connect koji sa trbonet dispečerskim sistemom omogućava dostupnost i praćenje duž cijele autoceste.

"Sa MOTOTRBO™ IP Site Connect radio sistemom imamo stalnu glasovnu i podatkovnu komunikaciju s našim osobljem i vozilima u pokretu, a jednostavnim pritiskom na taster  naše službe odmah kreću na lice mjesta", navodi Adel Duraković, šef Odjela za održavanje sistema naplate, nadzora i upravljanja autocestom.

Robusna IP Site Connect radio mreža smanjila je potrebe JP Autoceste FBIH za komunikacijom u komercijalnim mobilnim mrežama i osigurala konzistentnu glasovnu i GPS komunikaciju kako bi se unaprijedio rad na terenu i osigurala sigurnost osoblja i sudionika u prometu.

 

Sa vodećom MOTOTRBO™ digitalnom radio komunikacijom korak ispred je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, jer je pravovremena i kvalitetna komunikacija neizostavan segment aktivnosti službenika hitne medicinske pomoći. 

Sa implementiranim digitalnim IP Site Connect radio sistemom, unaprijeđena je komunikacija među zaposlenicima, doprinijela njihovoj mobilnosti i poboljšala učinkovitost osoblja u urgentnim situacijama. 

"Mi moramo komunicirati bez obzira na sve. Radio komunikacija je ključ uspjeha, MOTOTRBO™ je resurs s kojim tačno znamo gdje se nalaze naši mobilni timovi i šta se dešava na terenu", izjavio je Igor Dunkić, inžinjer za informatičke i komunikacione sisteme u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti