Radnici "Binasa" traže smjenu Uprave

06.09.2021. 12:28 / Izvor: Avaz.ba
Radnici 'Binasa' traže smjenu Uprave

Radnicima se duguju i plaće i topli obroci.

Peticiju o smjeni Uprave i direktorapreduzeća “Binas” Enesa Memića potpisala su 233 od oko 300 radnika ovog preduzeća.

Zbog nerada Uprave s direktorom na čelu u protekle nešto više od dvije godine, radnici očekuju da će ova kalendarska godina biti okončana s oko 4 miliona gubitka. 

U ovom periodu firma radi sa 5-20 posto kapaciteta, a posljednji doprinosi za uposlenike uplaćeni su 2019. godine. Radnicima se duguju i plaće i topli obroci.

"Uprava je za proteklih 15 mjeseci pokazala da nije sposobna firmu održati operativnom i naći nove poslove, što je preduvjet da preduzeće učini rentabilnim i da ima budućnost – kazali su.

Firma je lošim upravljanjem i nebrigom vlasnika operativno dovedena u situaciju da nema posla ni novih ugovora i usljed toga gubi kompetencije u izuzetno zahtjevnoj i osjetljivoj djelatnosti – ističu u sindikalnoj podružnici “Binasa”.

Uprava, smatraju sindikalisti, samo produbljuje hronične probleme i izazove. Optužuju ih za mobing među članovima Uprave te mobing prema radnicima, odsustvo elementarne poslovne komunikacije i nestručnost. Sve je to u proteklih 15 mjeseci dovelo do toga da su problemi postali još veći.

Također, smatraju kako je Nadzorni odbor (NO) preduzeća za ove probleme morao znati mnogo ranije i reagirati na vrijeme te zaštititi povjereni mu kapital i budućnost preduzeća.

Zbog svega Sindikat “Binasa” od Vlade Federacije BiH zatražio je smjenu Uprave i NO preduzeća.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti