Obuća: Sredstvima MMF-a podržati privredu i poljoprivredu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obuća: Sredstvima MMF-a podržati privredu i poljoprivredu

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da će sredstva od MMF-a, biti od velikog značaja za ovaj kanton kojem je prijeko potrebna podrška viših nivoa vlasti.

06.09.2021. 15:10 / Izvor: Fena

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća naglasila je da će sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja će biti doznačena sa nivoa FBiH, biti od velikog značaja za ovaj kanton kojem je prijeko potrebna podrška viših nivoa vlasti.

Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava u iznosu od 200 miliona KM od MMF-a, ovom kantonu namijenjeno je 4.152.192 KM.

"Iznos koji smo mi dobili od Vlade FBiH je identičan iznosu koji je BPK Goražde dobio u 2020. godini, dakle nešto više od četiri miliona KM. Jako je potrebna i neophodna podrška u finansijskom smislu kada je u pitanju naš kanton iz razloga što mi i dalje trpimo posljedice Covida-19 koje se ogledaju u manjem punjenju budžeta BPK, a zahtjevi su veliki iz razloga što se iz budžeta kantona mora podržati poljoprivreda, privreda, obrtnici, kao i ostale kategorije", istakla je Obuća.

Vjeruje da će u skorije vrijeme biti zatražene i instrukcije za uplatu sredstava, kako bi se moglo reagovati prema svim navedenim kategorijama.

"Prioritet je da se da podrška privrednim subjektima i da se isplate obaveze koje kanton ima prema njima. Na drugom mjestu je podrška poljoprivrednim proizvođačima, jer mi smo u fazi završetka isplate za samostalne poljoprivredne proizvođače i fizička lica koji su aplicirali u toku 2020., kao i doznačavanje sredstva za poljoprivrednu proizvodnju u 2021. godini i iznos tih sredstava je oko pola miliona za obje godine. Smatramo da će to biti jako dobra podrška svim poljoprivrednim proizvođačima", precizirala je.

Dio sredstava planiran je i za podršku boračkoj populaciji te za socijalne kategorije.

"Želimo ulagati i u projekte koje smo započeli, a to je prije svega izgradnja centralnog spomen obiilježja poginulim braniocima Goražda gdje će nam ova sredstva dobro doći. Što se tiče podrške socijalnim kategorijama, ovdje prvenstveno mislim na dugovanja koje BPK Goražde ima prema domovima, a koja datiraju iz ranijih godina i koja nisu nimalo zanemariva. Smatram da ćemo jednom kvalitetnom raspodjelom tih sredstava kroz odluke Vlade BPK i izvještaje o utrošku, pokazati jednu ozbiljnost i odgovornost kada su u pitanju budžeti koji se doznačavaju našem kantonu i način njihovog utroška", istakla je premijerka BPK Goražde.

 

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#aida obuća

#sredstva mmf-a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti