Buško jezero

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tomislavgrad bi mogao dobivati 3 milijuna KM više za Buško jezero

U slučaju Tomislavgrada, po riječima općinskog načelnika Ivana Buntića, općinski proračun mogao bi dobiti dodatna tri milijuna maraka.

18.10.2021. 08:35 / Izvor: Fena

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić nada se kako će Dom naroda Federacije BiH uskoro usvojiti Prijedlog izmjena Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata u Federaciji BiH.

Predloženim zakonskim izmjenama profitirat će općine koje na svom području imaju hidroakumulacijske energetske objekte, poput Livna i Tomislavgrada.

U slučaju Tomislavgrada, po riječima općinskog načelnika Ivana Buntića, općinski proračun mogao bi dobiti dodatna tri milijuna maraka.

Do sada smo od naknada za korištenje voda iz Buškog jezera dobivali u prosjeku dva milijuna maraka godišnje, s tim da bi u hidrološki lošim godinama naknada znala pasti i na samo 800.000 maraka, izjavio je načelnik Buntić.

On podsjeća da je općina Tomislavgrad po površini jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini zbog čega općinska vlast izdvaja značajna sredstva za održavanje vodovodne, cestovne i druge infrastrukture.

S dodatnih tri milijuna maraka u općinskom proračunu mogli bismo ozbiljno razmišljati o snažnoj demografskoj i gospodarskoj politici, uz početak i završetak još par velikih energetskih projekata koji se rade u našoj općini ili će uskoro započeti, poručio je općinski načelnik.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata u FBiH u parlamentarnu proceduru uputili su zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Petar Galić i Ante Baković.

Prijedlog je prošao Zastupnički dom, a sada slijedi Dom naroda FBiH.

"Dopunom Zakona regulira se plaćanje naknade za hidroakumulacijom potopljenu površinu, što do sada nije bio slučaj. Do sada se naknada obračunavala samo po proizvedenom kilovat satu, a budući je Hidroelektrana Orlovac, koja koristi vodu iz Buškog jezera, vršna hidroelektrana, odnosno radi samo kad postoji potreba za dodatnim količinama električne energije i kada je cijene struje na burzama najviša, Livno i Tomislavgrad nisu dobivale pravičnu naknadu", kazao je Galić.

On je podsjetio da je prilikom pravljenja akumulacije Buškog jezera potopljeno 56 četvornih kilometara zemljišta na području Livna i Tomislavgrada, odnosno čitavo obradivo polje.

Izdvajanje HEP-a za Livno i Tomislavgrad, prema važećim zakonskim odredbama, vezalo se isključivo za iskorištenu vodu i količinu proizvedene energije, dok se najbitniji faktor – potopljeno zemljište, uopće nije vrednovao.

"S toga smo se odlučili dopuniti zakon da se vrednuje minimalna naknada od 1.500 maraka po hektaru potopljene površine, a ako proizvodnja premaši tu svotu onda se obračun obavlja po proizvodnji. To je nekakva garancija svim lokalnim zajednicama, a ne samo za Buško jezero", kazao je Galić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti