BiH razmišlja o nabavci dva miliona doza Pfizerovog lijeka protiv koronavirusa

02.12.2021. 11:56 / Izvor: N1
Pfizer

Bosna i Hercegovina razmišlja o nabavci dva miliona doza lijeka protiv koronavirusa kojeg proizvodi Pfizer kompanija.

Bosna i Hercegovina razmišlja o nabavci dva miliona doza lijeka protiv koronavirusa kojeg proizvodi Pfizer kompanija, s obzirom na to da su entiteti i Brčko distrikt iskazali potrebu za njegovom nabavkom, a to je moguće realizovati jer je naša država potpisnik sporazuma o zajedničkim nabavkama.

Dušan Kojić, pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH rekao je za N1, riječ je o antivirusnoj terapiji koju proizvodi Pfizer kompanija.

"Naredne aktivnosti koje nas očekuju su razgovor sa predsravnicima kompanije Pfizer kako bismo došli do detalja koji se odnose na klinička ispitivanja. Nakon toga čekamo odobrenja regulatornih tijela – Američke uprave za lijekove i hranu (FDA), Evropske agencije za lijekove (EMA). Poslije toga će nadležne zravstvene institucije u BiH zauzeti konačan stav o kupovini", pojasnio je Kojić.

Dodao je da su potrebe za lijekom iskazane i da se BiH trenutno nalazi na listi.

"Ali konačna potvrda o kupovini mora biti sprovedena nakon dodatnih informacija koje tražimo od Pfizera i odobrenja koje moramo dobiti od globalnih i evropskih regulatornih tijela. Ministarstvo je u dogovoru sa entitetima i Brčko distriktom te zastupnikom Pfizera u BiH i u toku naredne sedmice ćemo održati sastanak kako bismo dobili dodatne informacije o ovom lijeku", naglasio je Kojić.

Na kraju je Kojić naveo i to da BiH jeste potpisnik sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama, ali da će doze ovog lijeka naručiti i platiti entiteti i Brčko distrikt.

Još nije poznato koliko će novca biti potrebno za nabavku ovog lijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti