Košarac sa direktorom Agrarnog fonda Trebinje o novim tržištima

07.12.2021. 15:52 / Izvor: Akta.ba
Staša Košarac

Košarac je naglasio da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta.

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselinom Dutinom o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz Hercegovine u zemlje članice CEFTA-e, EU i na tržišta drugih zemalja.

Fokus sastanka bio je na projektu '"Hercegovačka kuća'" koja posluje u okviru Agrarnog fonda Grada Trebinja. '"Hercegovačka kuća'" otkupljuje autohtone proizvode malih poljoprivrednih proizvođača hercegovačke regije i plasira ih na tržište pod svojom robnom markom.

"Hercegovačka kuća je otvorena u Trebinju 2017. i tokom četvorogodišnjeg poslovanja potpisali smo ugovore sa 118 poljoprivrednika. Danas imamo više od 1.000 artikala i tri prodajna objekta - u Trebinju, Banjoj Luci i Istočnom Novom Sarajevu. Uspjeli smo da u našim prodajnim objektima ostvarimo promet više od 1,2 miliona KM. To je ukupna vrijednost otkupljenih poljoprivrednih proizvoda", istakao je Dutina.

Košarac je naglasio da podržava trud i napore Agrarnog fonda Grada Trebinja u cilju omogućavanja što boljeg plasmana tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na nova tržišta. 

"Razmotrili smo mogućnosti kako da institucije na nivou BiH, koje su nadležne za vanjskotrgovinski promet, daju doprinos da se proizvodi "Hercegovačke kuće" u što skorijem roku nađu na tržištima izvan BiH", istakao je Košarac.

On je od Ureda za veterinarstvo BiH zatražio da u narednom periodu izvrši upis Agrarnog fonda Grada Trebinja u registar odobrenih izvoznih objekata, kako bi se '"Hercegovačkoj kući" omogućilo da svoje proizvode plasira na tržište Srbije.

"Informisan sam da Agrarni fond Grada Trebinja planira otvoriti objekat "Hercegovačke kuće" u Beogradu, zbog čega im je potrebno da u što skorijem roku budu registrovani kao odobreni izvozni objekat. Uložićemo dodatne napore da, u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH, realizujemo taj cilj, jer smo opredijeljeni da našim poljporivrednicima iz Hercegovine obezbijedimo ulove za plasman proizvoda na tržište Srbije, ali i drugih zemalja CEFTA-e, EU i druga tržišta", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje novih tržišta jedan je od najznačajnijih oblika podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

"U potpunosti smo opredijeljeni da afirmišemo naše poljoprivrednike iz Hercegovine i drugih krajeva Republike Srpske, te projekte poput "Hercegovačke kuće" i "Krajiške kuće", kako bi se njihovi proizvodi našli ne samo na regionalnim tržištima, nego i u EU i tržištima drugih zemalja poput Rusije, Kine i Turske", zaključio je ministar Košarac. 

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti