zakon

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi zakon: Općinama naknade na osnovu potopljenog zemljišta

Obračun naknade prema prethodnom stavu treba da se vrši najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu.

10.12.2021. 07:41 / Izvor: Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na sjednici jučer po skraćenom postupku Zakon o dopuni Zakona o izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korišćenjem hidroakulumacijskih objekata.

Budući da je na osnovu dosadašnjeg zakona, općinama na čijem je području zemljište potopljeno radi hidroakumulacija, dio prihoda bio vezan isključivo za količinu proizvedene struje ili iskorišćenu vodu, dopunjenim zakonom je kao kriterij uvedeno i vrednovanje potopljene površine kao najvažniji faktor koji dosad uopće nije vrednovan, kako ističe predlagač ovog zakona, delegat Stipan Šarac.

Bez obzira na količinu proizvedene električne energije, hidroakumulacijom je zauzeta površina i potrebno je odrediti minimalni iznos nadoknade za lokalnu zajednicu, dodaje on, te je dopunjenim zakonom regulisan zagarantirani minimalni iznos naknade po tom osnovu od 1.500 KM po hektaru potopljene površine bez obzira na to koliko će struje biti proizvedeno ili potrošeno vode.

Obračun naknade prema prethodnom stavu treba da se vrši najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu.

U daljnjem toku sjednice Doma naroda, u toku je delegatska rasprava o Nacrtu zakona kojim sadašnji Zakon o električnoj eneregiji u FBiH treba dopuniti odredbom o zabrani gradnje malih hidroelektrana.

Prethodno su bez mnogo rasprave delegati upoznati s informacijom o stanju u rudnicima uglja u FBiH, s podacima koji su se mogli čuti i tokom nedavnih protesta rudara, odnosno problema zbog nagomilanih dugova rudnika, zastarjele radne opreme i drugih uzročnika negativnog poslovanja većine ovih privrednih društava, osim nekih izuzetaka.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti