Aarhus centar pozdravio usvajanje dopuna zakona o električnoj energiji u FBiH

11.12.2021. 10:53 / Izvor: Fena
RAC

Zakon ključan korak u borbi protiv nepravde zvane MHE.

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" pozdravilo je usvajanje Prijedloga Zakona o dopunama Zakona o elektičnoj energiji u FBiH na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Dom naroda Parlamenta FBiH ovaj je zakon usvojio na način da su svi prisutni delegati glasali "Za".Takav pozitivan rezultat može se pripisati snažnom aktivizmu članova Koalicije za zaštitu rijeka u BiH koji su zadnjih sedmica izvršili snažan medijski pritisak uz jaku podršku građana BiH, a koji su pojedinačno upućivali pismo podrške za usvajanje zakona, na inicijativu Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" te Fondacije Atelje za društvene potrebe,ACT", navode iz Aarhus centra.

Izvršna direktorica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" Emina Veljović navela je da su rijeke naše blago, izvor života i da nemaju cijenu, te da se nipošto ne smiju uništiti zbog koruptivnih ambicija pojedinaca.

Dodala je da je zakon ključan korak u borbi protiv nepravde zvane MHE, ali postoje i drugi zakoni koji se moraju izmjeniti kako bi rijeke zaista bile adekvatno zaštićene od MHE.

"Borba se nastavlja, ali je prva važna bitka osvojena kroz fantastični primjer demokratske i dostojanstvene akcije aktivista i građana BiH, koju su svoju borbu bazirali na istini, činjenicama i pravičnosti, a to je nešto što naše društvo treba i zaslužuje.", istakla je Veljović ispred Resursnog Aarhus centra u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti