Expo 2020: Uz folklor i pjesmu Marije Šestić i Divanhane obilježen Nacionalni dan BiH

19.12.2021. 10:02 / Izvor: Akta.ba
expo
OTVORI GALERIJU

​Bosna i Hercegovina (BiH) proslavila je u subotu svoj Dan državnosti na Expo 2020 ceremonijom podizanja zastave na Al Wasl Plaza, uz tradicionalne pjesme i plesove.

Bosna i Hercegovina proslavila je u subotu svoj Nacionalni dan na Expo 2020 ceremonijom podizanja zastave na Al Wasl Plaza, uz tradicionalne pjesme i plesove.

U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana našu zemlju predstavili su  članovi KUD Baščaršija izvedbom Gluhog glamočkog kola i “Pjesme u tepsiji”, dok su grupa Divanhana i Marija Šestić svojim izvedbama predstavili sevdalinku, autentičnu muzičku tradiciju Bosne i Hercegovine.. 

U zvaničnom programu posjetiocima i privrednicima se obratio Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić: "Bosna i Hercegovina se nalazi u srcu jugoistočne Evrope i ima snažan interes da bude dio i pokretač pozitivnih procesa, koji uključuju povezivanje, saradnju i implementaciju projekata od opšteg interesa. Preduzetni ljudi, obrazovana radna snaga, prirodni resursi, pristup finansijama i geografska blizina velikim tržištima i EU, sa kojom imamo 1.000 km granice, čine BiH dobrim i pouzdanim partnerom ekonomski razvijenim zemljama Istoka i Zapada. Stoga, naš krajnji cilj je da radimo na stvaranju društva znanja i daljem razvoju nauke, obrazovanja, istraživanja i inovacija, jer smatramo da su to važna osnova za jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti, kako u BiH i cijeloj regiji."

expo

 

Zvaničnu ceremoniju otvorio je šef delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Hammad  Ahmad Al Rahoomi, prvi zamjenik predsjednika Parlamenta UAE, poželjevši dobrodošlicu delegaciji Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 u Dubaiju, te istakavši pri tome da su UAE prijatelji našoj domovini, kako devedesetih, tako i danas.

"Kada slavimo Nacionalni dan Bosne i Hercegovine, potvrđujemo dubinu prijateljskih odnosa koji vezuju naše dvije zemlje i narod. Rukovodstvo obiju zemalja zajedno radi na jačanju i razvoju tih odnosa na način koji služi zajedničkim interesima i razvojnom procesu naših naroda, te podržava principe međunarodnog mira i sigurnosti.", poručio je.

Nakon ceremonije, šef delegacije UAE Al Rahoomi i ministri Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata upriličili su i svečanu večeru za delegaciju i privrednike iz Bosne i Hercegovine.

Nakon večere organizirana je i kratka predstava, odnosno projekcija motiva i zastava BiH i UAE na Al Wasilu, a potom i press konferencija na kojoj su se internacionalnim medijima obratili ministar privrede KS Adnan Delić, premijer KS Edin Forto i predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, a potom i odgovarali na pitanja novinara.

Zvaničnoj delegaciji na svečanosti obilježavana nacionalnog dana pridružili su se i privrednici iz Bosne i Hercegovine koji će danas 19. decembra 2021. prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivne projekte u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede i u sektoru turizma.

expo

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti