Unapređenje izvođenja praktične nastave van škole za učenike u ZDK

15.02.2022. 13:57 / Izvor: Akta.ba
inox proizvodnja

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola te izazovi sa kojima se susreću u organizaciji praktične nastave, bile su teme sastanaka održanim u kompanijama u Tešnju.

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, te izazovi sa kojima se susreću u organizaciji praktične nastave, bile su teme sastanaka, koji su 14.02.2022. godine, održani u kompanijama Inox Ajanović i Artisan u Tešnju, u realizaciji projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini". Projekat u ime Vlade Švicarske i Njemačke na području BiH provodi organizacija GIZ u saradnji Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Sastanku su prisustvovali njemačka ekspertica iz GIZ-a Sonja Ruetz, direktor kompanije Inox Ajanović Dženan Ajanović, ispred kompanije Artisan doo Tešanj Admir Rahamović, šef prodaje, te ispred Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Azra Begagić.

Iako je dosadašnja saradnja bila korektna i daje dobre rezultate, zaključeno je kako ipak postoji dosta prostora za unapređenje izvođenja praktične nastave učenika, posebno u polju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi, isplate naknada učenicima za rad, osiguranja, ljekarskog uvjerenja i slično, zaključeno je nakon sastanka.

Aktivnostima će se djelovati u dva pravca. 

"Jedan je unapređenje izvođenja praktične nastave van škole za učenike srednjih stručnih škola, posebno u segmentu pozicioniranja uloge master trenera za obuke mentora iz kompanije, pozicioniranja uloge i obuke mentora iz kompanija, te u segmentu unapređenja načina obezbjeđenja kvaliteta radne snage koje sve više nedostaje kompanijama", navodi se u saopćenju.

Stav Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona je da treba uložiti dodatni napor sa ciljem unapređenja saradnje dva mjesta učenja, jačati ulogu mentora kao i koordinatora praktične nastave, te povećati aktivnosti dualno orjentisanog stručnog obrazovanja i stvaranja pretpostavki za integraciju istog.

U narednom periodu Privredna komora ZDK će zajedno sa organizacijom GIZ a uz podršku partnera, nastaviti aktivnosti u tom pravcu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti