Usvojen Prijedlog zakon o slobodnim zonama u FBiH

04.03.2022. 07:52 / Izvor: Akta.ba
dom naroda

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH.

 Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH. 

Taj federalni propis, u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini, utvrđuje uvjete za davanje saglasnosti o opravdanosti određivanja dijela carinskog područja BiH na teritoriji FBiH kao slobodne zone, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnoj zoni i uvjete obavljanja, te prestanak rada slobodne zone.

Kako je definirano, slobodna zona je dio teritorije u Federaciji BiH koji je posebno ograđen i označen u kojem se obavljaju djelatnosti uz posebne uvjete u skladu s tim zakonom, carinskim i drugim propisima koji uređuju rad slobodnih zona.

Kao osnovni razlog za donošenje novog Zakona navedena je potreba usklađivanja i uređenja te oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH.

Naime, u skladu s Ustavom BiH, carinska politika je u nadležnosti institucija BiH. Kako režim slobodnih zona u BiH predstavlja dio carinske politike, relevantni zakoni i podzakonski akti doneseni su na državnom nivou.

Uz to, novi Zakon o slobodnim zonama, čije su odredbe u skladu s nadležnostima entiteta u ovoj oblasti, omogućava provođenje politika razvoja i funkcioniranja slobodnih zona u Federaciji BiH i usklađivanje regulative u toj oblasti s politikama promocije stranih investicija i izvoza, kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, te Nacrt zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Dom naroda usvojio je prijedlog za formiranje komisije za istraživanje privatizacije i propadanja fabrika duhana u Mostaru i Sarajevu. 

Također, delegati su k znanju primili veći broj informacija i izvještaja, a izvještaji o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica skinuti su s dnevnog reda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti